Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 jul 2020 11:24 

40 innovatieve projecten voor duurzame en circulaire land- en tuinbouw


Een verpakkingsmachine voor spruiten in 100% recycleerbare papieren zakken, de aanleg van een warmte en CO2 netwerk bij aardbeien en een innovatieve kraamstal voor biggen. Het zijn 3 voorbeelden van de 40 innovatieve projecten die steun krijgen van Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits. Innovatie in de land- en tuinbouwsector is belangrijk om economische ontwikkeling te realiseren en tegemoet te komen aan maatschappelijke uitdagingen. Dit jaar staat de circulaire economie in de kijker.

Bestanden beschikbaar voor download:
Lijst (31.3 Kb)

De projectoproep innovatiesteun stimuleert land- en tuinbouwers om innovatieve en vernieuwende ideeën toe te passen op hun bedrijf. Technieken die succesvol zijn, kunnen nadien doorstromen naar de lijst met reguliere VLIF-investeringssteun. 52 landbouwers en 3 groepen van landbouwers dienden een innovatief project in.  40 van de 55 ingediende projecten werden geselecteerd op basis van hun totaalscore op vlak van innovatie, duurzaamheid, haalbaarheid en samenwerking.  Voor het thema circulaire economie, werden 10 projecten geselecteerd. De maximale subsidie bedraagt 200.000 euro voor landbouwers en 300.000 euro voor een groep van landbouwers met een maximum van 40% van de subsidiabele investeringskost. De totale steun voor de projecten bedraagt 4.165.500 euro.

Duurzame projecten
De geselecteerde projecten omvatten zeer diverse thema’s en zijn gericht op thema’s als circulariteit, afvalvermindering, dierenwelzijn, vermindering emissies, robotisering, duurzaam waterbeheer en alternatieve waterbronnen, digitalisering en samenwerking.
Zo is er een project waar landbouwers samen inzetten op een digitaal reservatie-, registratie en facturatiesysteem voor het gebruik van landbouwmachines. Er is een rooimachine voor kleine zaailingen van bosplantsoen geselecteerd evenals innovatieve verpakkingssystemen.
Er zijn projecten waarmee ingezet wordt op hergebruik van water en projecten waar het automatiseren en optimaliseren van kleine lokale teelten (microgroententeelt – lokale peulgewassen) in het kader van diversificatie en reconversie.
Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw: “Het is van groot belang dat de land- en tuinbouwers gestimuleerd worden om nieuwe innovatieve concepten toe te passen op hun bedrijf. Via innovatiesteun worden pionierbedrijven ondersteund om in te zetten op verdere verduurzaming van hun bedrijf en om andere bedrijven te inspireren. Het gaat om zeer uiteenlopende projecten die allemaal hetzelfde doel hebben: innovatie tot op het landbouwbedrijf brengen. Deze keer met een extra focus op de circulaire economie.”



  Nieuwsflash
 
Europese Commissie sleutelt aan milieuregels GLB Lees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleidLees meer
 
 
Wijziging voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwers GLBLees meer
 
 
Nieuwe aandeelhouder Ardo, The Nest Lees meer
 
 
Over een innovatief landbouwbeleid Lees meer
 
 
Grondwater op hoogste peil in meer dan 20 jaar in Vlaanderen Lees meer
 
 
Oproep voor een waarnemings- en waarschuwingsdienst ziekten en plagen Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Steun voor toepassen van niet-kerende bodembewerking Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer
 
 
Boerenbetogingen: De boer op met JoLees meer