Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 30 jun 2025 16:32 

Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifte


Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft op basis van de verzamelaanvraag 2025 een eerste analyse gemaakt van de aangegeven arealen van de hoofdteelten.

Het areaal granen (+12%) herstelt zich deels na een erg slecht jaar 2024, toen de aanhoudende regen en de zompige akkers tijdens het najaar 2023 en het voorjaar 2024 inzaaien onmogelijk maakte. Daardoor moesten heel wat landbouwers hun teeltplan aanpassen in 2024 naar teelten die op een later tijdstip kunnen worden ingezaaid.

Het areaal aardappelen (+7% t.o.v. 2024) stijgt dit jaar. Het areaal groenten laat globaal een status quo optekenen.

Het areaal nijverheidsgewassen kent globaal een daling van -3%. Toch is er een sterke toename van cichorei (+32%) door een toegenomen vraag vanuit de afnemers.

Vezelvlas kent een daling (-7%), na een toename de laatste jaren door onder meer de hoge conjunctuur.

In het areaal fruit zien we een status quo bij het areaal peer. Het areaal appel en aardbei daalt telkens licht met 2%, toch blijft de sector globaal overeind.

De milieu- en klimaatvriendelijke teelten (de zogenaamde ‘ecoregelingen’) blijken ook in 2025 een groot succes te zijn. Opmerkelijk is dat het areaal faunamengsels in 2025 opnieuw behoorlijk groot is (5.933 ha aangevraagd in 2025). Bij faunamengsels worden percelen ingezaaid met een mengsel van vooral granen aangevuld met zaadhoudende gewassen. Landbouwers houden het als hoofdteelt ingezaaide faunamengsel aan tot en met 15 maart van het volgende jaar. Dit zorgt voor nestgelegenheid en het jaar rond voor een rijk voedselaanbod voor akkervogels (o.m. veldleeuwerik, geelgors, patrijs, grauwe gors…).

Daarnaast hebben landbouwers dit jaar sterk ingezet op de aanleg van bufferstroken langs waterlopen, wat zich reflecteert in een stijging van het areaal voor de ecoregeling bufferstroken langs waterlopen (1.213 ha aangevraagd in 2025). Deze stijging wordt gestimuleerd door de wijzigingen binnen de mestregelgeving.  Bufferstroken langs waterlopen zorgen voor minder uitspoeling van nutriënten in waterlopen en dus voor een betere waterkwaliteit van onze rivieren en beken.

Een andere opvallende stijger is de ecoregeling ‘verhogen van het organisch koolstofgehalte – aanvoer compost’ (6.233 ha aangevraagd in 2025). Een goed organisch koolstofgehalte in de bodem biedt diverse voordelen, zoals verbeterde bodemvruchtbaarheid en waterhuishouding. Een goed organisch koolstofgehalte in de bodem biedt diverse voordelen, zoals betere bodemvruchtbaarheid en waterhuishouding. Een goede waterhuishouding zorgt er dan weer voor dat een bodem beter bestand is tegen droogte maar ook tegen wateroverlast.

U vindt een overzicht van de arealen van de belangrijkste teelten in het persbericht in bijlage.

Voor alle cijfers verwijs ik graag naar onze cijferwebsite: https://landbouwcijfers.vlaanderen.be/analyse-recentste-perceelsaangifte

 

 


  Nieuwsflash
 
Nieuwe intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen door behoud en hervergunning van mestopslagLees meer
 
 
Afstandsregels voor megawindturbines Lees meer
 
 
Natuur in landbouwgebied Lees meer
 
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer