Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel

 27 feb 2025 10:18 

Verzamelaanvraag 2025 is van start gegaan


Verzamelaanvraag 2025 is van start gegaan
De verzamelaanvraag 2025 is beschikbaar op het e-loket Landbouw en Zeevisserij voor het indienen van de perceelsaangifte en bijhorende steunaanvragen. Land- en tuinbouwers hebben hiervoor de tijd tot en met woensdag 30 april 2025. De land- en tuinbouwers geven in hun verzamelaanvraag het gebruik op van al hun percelen en vragen steun aan.

De land- en tuinbouwers geven in hun verzamelaanvraag het gebruik op van al hun percelen en vragen steun aan. Een handig overzicht van alle mogelijke ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen vind je in de omslag met de papieren verzamelaanvraag en op de website. Nieuwigheden kan je raadplegen in de toelichting op www.vlaanderen.be/landbouw/verzamelaanvraag.

Tijdig indienen

Land- of tuinbouwers met percelen of bedrijfsexploitaties in het Vlaamse of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen hun verzamelaanvraag tot uiterlijk woensdag 30 april indienen via www.vlaanderen.be/landbouw/e-loket. Steun voor ecoregelingen of agromilieuklimaatmaatregelen (AMKM) kan je aanvragen tot 31 mei. De enige uitzondering is ‘voorjaarsbraak met late inzaai mais’ die je uiterlijk op 30 april moet aanvragen.

Betalingsrechten, actieve landbouwer en landbouwerkenmerken op e-loket

De steun (met uitzondering van de AMKM - behoud van lokale veerassen) wordt toegekend aan actieve landbouwers in het kader van het GLB. Hiervoor moet je meerdere voorwaarden vervullen. Info over ‘actieve landbouwer’ kan je in de toepassing ‘Landbouwerkenmerken’ (op het e-loket onder Klantgegevens) raadplegen. Naast basisinkomensteun krijg je opnieuw een aanvullende herverdelende inkomenssteun en kan je steun voor duurzame zoogkoeienhouderij aanvragen. Ook jonge landbouwers kunnen aanvullende inkomenssteun aanvragen.

De waarde en het aantal beschikbare betalingsrechten vind je onder de tegel ‘Betalingsrechten’. Daar kan je ook overdrachten indienen, ten laatste op 31 mei.

Wijzigingen in het Mestdecreet

- Naar aanleiding van het gewijzigde Mestdecreet is slechts 1 perceelsverantwoordelijke per perceel mogelijk, ongeacht het gebiedstype. De landbouwer die de hoofdteelt op het perceel verbouwt, krijgt de mestrechten toegekend. In de verzamelaanvraag zijn de codes gebruik ‘M’ en ‘H’ niet meer mogelijk. Ook het formulier ‘Gebruik van een perceel van een particulier enkel voor bemestingsrechten’ kan je niet meer gebruiken.

- Langs een waterloop die opgenomen is in de Vlaamse Hydrografische Atlas (VHA) is het in gebiedstype 2 en 3 verboden om een nitraatgevoelige teelt te verbouwen binnen de 5 m langs de waterloop. Indien een nitraatgevoelige teelt wordt verbouwd in gebiedstype 2 of 3, is het verplicht om een beschermingsstrook van 5 m aan te houden die pesticide- en bemestingsvrij is langs de VHA-waterloop. Deze beschermingsstroken moeten als apart perceel worden ingetekend en aangevinkt in de verzamelaanvraag.

- Landbouwers kunnen vrijwillig deelnemen aan de ecoregeling bufferstroken langs VHA-waterlopen en oppervlaktewaterlichamen. Landbouwers die in 2026 willen starten met een beheerovereenkomst met een looptijd van 5 jaar en willen weten wat de mogelijkheden zijn langs VHA-waterlopen, kunnen contact opnemen met een bedrijfsplanner van de VLM. Voor de lopende beheeroverkomsten langs VHA-waterlopen verandert er in 2025 niets.

In de informatiefiche over ecoregeling bufferstroken vind je alle na te leven voorwaarden. Let zeker op de vereiste minimum- en maximumbreedtes. Wil je een ecoregeling bufferstrook met graskruiden aanvragen, kijk dan zeker ook de samenstellingsvoorwaarden na van het in te zaaien graskruidenmengsel.

Op www.vlm.be vind je meer info over de diverse beheerovereenkomsten, de vergoedingen en de contactgegevens van de VLM-bedrijfsplanners.

Wijzigingen ‘Actieve landbouwer’

Binnen de definitie van ‘Actieve landbouwer’ in het kader van het GLB is er een extra voorwaarde rond het ontvangen van rustpensioen toegevoegd. Op 31 mei moet er minstens 1 bedrijfshoofd, zaakvoerder, lid, vennoot of bestuurder zijn die geen rustpensioen voor de maand mei 2025 ontvangt (maandbedrag van mei). Stille vennoten worden niet in rekening gebracht.

Wijzigingen conditionaliteit

- De norm ‘gewasrotatie’ moet worden toegepast op perceelsniveau (en niet op bedrijfsniveau) voor elk perceel bouwland. Gewasdiversificatie op bedrijfsniveau is mogelijk als alternatief voor gewasrotatie.

- Het aanhouden van niet-productieve elementen en arealen is niet meer verplicht.

- Landbouwers moeten de sociale conditionaliteit naleven, die voorwaarden rond arbeidsvoorwaarden en werkgeversverplichtingen bevat. De externe controle-instanties die bevoegd zijn voor deze controle, zullen de geconstateerde niet-nalevingen met een gevolg melden aan het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Het Agentschap doet zelf geen controles op de sociale conditionaliteit.

De infofiches rond conditionaliteit en sociale conditionaliteit vind je op www.vlaanderen.be/landbouw/conditionaliteit.

Wijzigingen ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen

- Voor de ecoregeling ‘Eenjarige ecoteelten - voordeel biodiversiteit, klimaat en milieu’ is een mengsel van gele mosterd en bladrammenas ook toegestaan als hoofdteelt.

- Voor de ecoregeling ‘Verhogen organische koolstof – aanvoer van houtsnippers’ is het verplicht een foto van het perceel met de houtsnippers te hebben. De foto moet worden genomen (bij voorkeur met de LV-AgriLensapp) op het ogenblik dat de houtsnippers op het perceel aanwezig zijn of worden ondergewerkt.

- Voor de ecoregeling ‘Voedermanagement’ zijn er wijzigingen in de eenheidsbedragen en is de omschrijving voor de dosering van nitraat voor melkvee aangepast.

- Voor de agromilieuklimaatmaatregel ‘Lokale veerassen’ zijn er wijzigingen aan het minimale en maximale verbintenisaantal voor de maatregel lokale rundveerassen en aan de leeftijdsvoorwaarde van premiewaardige varkens.

Alle wijzigingen zijn opgenomen in de individuele fiches van de maatregelen die je vindt op www.vlaanderen.be/landbouw/verzamelaanvraag.

Begeleiding bij gebruik e-loket

Nuttige info voor het invullen van de verzamelaanvraag vind je onder de ‘Hulp nodig’-knop van het e-loket. Voor bijkomende vragen of eventuele problemen kan je het Agentschap Landbouw en Zeevisserij contacteren via info@lv.vlaanderen.be of 02/214.48.48 (in het keuzemenu kiezen voor ‘verzamelaanvraag en perceelsaangifte’).

 

 


  Nieuwsflash
 
Oproepen innovatie 2025: EIP-Operationele groepen en VLIF-innovatieve investeringenLees meer
 
 
Duurzaam waterbeheer op uw bedrijf Lees meer
 
 
Bemestingsprognose beschikbaar op het e-loket Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag, uitbetaling van premies of info over de intekening van de beschermingsstrookLees meer
 
 
3 grote spaarbekkens aanleggen voor periodes van droogte Lees meer
 
 
Parlementaire vragen over het verdwijnen van landbouwgrondenLees meer
 
 
Parlementaire vragen over de toekomst van de brede weersverzekeringLees meer
 
 
Impact van biolandbouw op duurzame voeding Lees meer
 
 
Praktische uitvoering van MAP7Lees meer
 
 
Financiering van het GLB na 2027Lees meer
 
 
Stikstofdecreet: onduidelijkheid over vrijstellingen voor rundveebedrijven Lees meer
 
 
Methaanreducerende voedermaatregelen voor vleesvee Lees meer
 
 
Belgen zijn meest tevreden met hun persoonlijke relaties Lees meer
 
 
Actieplan voor administratieve vereenvoudiging Lees meer
 
 
Meer dan helft omwonenden van 3M in Zwijndrecht te veel PFAS in bloedLees meer
 
 
Gemeentelijke reductieopgave ruimtebeslag en verhardingLees meer
 
 
Arne Braeckman (Gent) bekroond tot ‘Sommelier of the Year 2025’ Lees meer
 
 
De invoering van een plattelandstoets in Vlaanderen Lees meer
 
 
Promotie van vlas als biogrondstof Lees meer
 
 
Prijsvorming in de aardappelteelt Lees meer
 
 
Daling van het aantal beheersovereenkomsten Lees meer
 
 
Over de rendabiliteit van de veeteelt Lees meer
 
 
Veredelings- en kwaliteitsprogramma voor Vlaamse hop Lees meer
 
 
Over de acties van de beweging Code Rood tegen de agrobedrijven Lees meer
 
 
Toekomstvisie 2040 van de EU-commissaris voor LandbouwLees meer
 
 
Groen licht van de 27 voor gebruik van "nieuwe genomische technieken"Lees meer
 
 
Erkenning hevige regenval, storm- en rukwinden en hagelbuien 9 juli 2024 als ramp Lees meer
 
 
Erkenning hevige regenval 1 en 2 augustus 2024 als ramp Lees meer
 
 
Biopesticiden in de landbouw - Stimuli Lees meer
 
 
Duurzame bemesting van aardappelenLees meer
 
 
Mestbank verleent uitstel voor Mestbankaangifte tot en met 31 maart Lees meer
 
 
Vlaams landbouwbeleid gunstiger voor kleinere landbouwbedrijven Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 is van start gegaan Lees meer
 
 
IPM richtlijnen checklist 2025Lees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer
 
 
Water vasthouden met stuwen: types, eigenschappen en checklist Lees meer