Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 mei 2024 11:27 

Slechte weersomstandigheden doen de veldwerkzaamheden vertragen, wat nu met mijn verzamelaanvraag?


Door de slechte weersomstandigheden lopen veldwerkzaamheden in sommige regio’s grote vertragingen op waardoor er nog niet kon gezaaid, geplant of gepoot worden. ‘Wat nu met mijn verzamelaanvraag?’ horen we de landbouwers denken.

Dat de hoofdteelt te velde nog niet gezaaid, geplant of gepoot kon worden voor eind mei, is voor de aangifte in de verzamelaanvraag geen probleem. Op administratief vlak moet u wel correct registreren welke teelt er zal komen. Mocht de effectieve hoofdteelt van een perceel alsnog wijzigen, dan kan dit tot 30 juni aangepast worden in de verzamelaanvraag.

31 mei is op administratief vlak wel een strikte datum voor ondermeer:

  • de aanvraag van subsidies voor ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen (uitzondering: de ecoregeling ‘voorjaarsbraak met late inzaai mais’ moet uiterlijk op 30 april aangevraagd zijn);
  • de aangifte van percelen die in gebruik zijn dit jaar en waarop betalingsrechten geactiveerd worden;
  • het indienen van de overdracht van betalingsrechten;
  • de teeltmelding van hennep.

Wanneer u wenst deel te nemen aan de ecoregeling ‘bufferstroken’ (met inzaai voor 1 mei), wordt wel verwacht dat de bufferstrook zodra het kan aangelegd wordt en uiterlijk op 31 mei 2024. De grasbufferstrook in het kader van erosiebestrijding moest al voor de start van 2024 aanwezig zijn.

 

Indien u na 31 mei alsnog een andere hoofdteelt inzaait dan aangegeven in de verzamelaanvraag, maar die niet combineerbaar is met de aangevraagde ecoregeling of agromilieuklimaatmaatregel dan moet u na 31 mei tegelijkertijd met de wijziging van de teelt ook de ecoregeling of agromilieuklimaatmaatregel intrekken.

Ook voor de beheerovereenkomsten zal er rekening mee gehouden worden dat de aanhoudende natte weersomstandigheden een tijdige inzaai bemoeilijken. Wel wordt verwacht dat de teelt ingezaaid wordt van zodra dit mogelijk is (en uiterlijk op 31 juli 2024). Landbouwers met beheerovereenkomsten ontvangen bovendien maatregelspecifieke informatie waarin verduidelijkt wordt welke acties mogelijk zijn rekening houdend met de aanhoudende natte weersomstandigheden.

Indien u groenbedekkers of vanggewassen, ingezaaid in 2023 om te voldoen aan de verplichting van de GLMC-norm voor niet productief areaal, wenst aan te houden als hoofdteelt in 2024, dan kan dat. Het niet mogen aanhouden van de groenbedekker of het vanggewas als hoofdteelt in de volgende campagne, was een regel in het kader van ecologisch aandachtsgebied uit het vorige GLB maar is sinds 2023 dus niet meer van kracht.

Minister van Landbouw Jo Brouns: “Twee zaken wil ik benadrukken: de verzamelaanvraag kan nog aangepast worden tot 30 juni en de hoofdteelt moet er niet op 31 mei staan. De hoofdteelt is degene die er overwegend staat in de periode 15 mei tot 15 augustus. Dus dat is geen enkel probleem om daar nog in aan te passen.”

 

Tenslotte houdt het Agentschap Landbouw en Zeevisserij ermee rekening dat de verplichte toegang tot de weide vanaf 15 mei in het kader van de subsidie duurzame zoogkoeienhouderij door de natte weersomstandigheden niet steeds mogelijk zal zijn.

 


  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer