Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 mrt 2024 13:03 

Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024


Complexe regelgeving en hoge administratieve lasten zijn een belangrijke bezorgdheid van onze landbouwers. “Binnen onze bevoegdheid van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn we meteen met de landbouworganisaties aan de slag gegaan om de regels te vereenvoudigen en ondernemers meer vertrouwen te geven. Deze maatregelen gaan meteen nog dit jaar in voege”, zegt minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).

In 2024 moet een landbouwer geen deel van zijn gronden meer braak laten liggen. Europa voorziet deze uitzondering, en Vlaanderen maakt daar nu gebruik van. Het huidig Europees kader beperkt deze afwijking tot één jaar. Landbouwers kunnen in 2024 hierdoor ook aan deze verplichting voldoen door 4% van hun bouwland volledig in te vullen met vanggewassen. Dit is een belangrijke versoepeling die de Vlaamse regering vorige week goedkeurde. Ook serrebedrijven zijn onder welbepaalde voorwaarden voortaan vrijgesteld van de regels rond niet-productieve arealen (NPE).

“Deze belangrijke aanpassing geldt nu voor het campagnejaar 2024, maar tegelijk blijven we natuurlijk op Europees niveau werken aan structurele ingrepen die ook de komende jaren ervoor zorgen dat onze landbouwers ten volle gebruik kunnen maken van hun gronden. In het landbouwakkoord van 15 februari hebben we daarbij afgesproken dat we die structurele versoepelingen integraal zullen omzetten naar Vlaamse regelgeving, dat gelijke speelveld is namelijk cruciaal voor onze Vlaamse landbouwers”, zegt Brouns.

Binnen de conditionaliteit – dat zijn de voorwaarden die gelden om van areaal- of diergebonden steun te kunnen genieten – worden enkele verplichtingen aangepast. Zo is de datum vanaf  wanneer winter-voorploegen wordt toegestaan in landbouwstreek Polders en Duinen vervroegd naar 1 oktober (in plaats van 15 oktober). “Dit moet de landbouwers de gevraagde flexibiliteit bieden om onder de beste omstandigheden de veldwerkzaamheden uit te voeren, de bijkomende flexibiliteit die Vlaanderen vroeg in verband met die data wilde de Europese commissie voorlopig niet aanvaarden”, stelt Brouns.

De verschillende Vlaamse ecoregelingen versoepelen we om de werkbaarheid te verhogen. Zo zijn een aantal regelingen nu ook mogelijk bij blijvende teelten; het gaat dan om de maatregel om het koolstofgehalte te verhogen bv. door stalmest op te voeren en bufferstroken waarbij graskruiden- of bloemenmengsels worden ingezaaid.  De voorwaarden over de samenstelling van die mengsels worden ook vereenvoudigd en minder strikt.

Specifiek voor bioboeren worden de voorwaarden om de ecoregeling ‘mechanische onkruidbestrijding’ aan te vragen sterk versimpeld. De maatregelen ‘eenjarige eiwitteelten’ is makkelijker toegankelijk gemaakt voor alle landbouwers.

Ook een aantal steunbedragen worden opgetrokken. Binnen de ecoregeling ‘voortzetting biologische landbouw’ is de vergoeding voor de eerste 5 hectaren van het landbouwbedrijf verhoogd van 200 naar 300 euro/ha. De vergoeding voor de ecoregeling ‘voedermanagement bij rundvee’ wordt verdrievoudigd naar 0,10 tot 0,24 euro per dier en per dag. Wie van de ecoregeling ‘niet-kerende bodembewerking’ gebruikt maakt, zal dan weer 86 euro steun per hectare krijgen.

 


  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer