Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 mrt 2024 17:16 

Ramp natte najaar 2023: “Gewassen staan te rotten op onze velden”


Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft woensdag een bezoek gebracht aan enkele Ledegemse landbouwers. Daar zag hij dat de schade die hun gewassen de voorbije maanden geleden hebben door de hevige wateroverlast groot is. “Heel wat gewassen staan gewoon te rotten op onze velden”, vertellen de boeren.

In het najaar van 2023 werden onder andere de Westhoek en Ledegem getroffen door hevige regenval. In Ledegem dreigden de huizen in wijk De Hemelhoek onder water te lopen. Enkele maanden later ondervinden de landbouwers nog altijd last van de hevige regen. “Sinds oktober is het gewoon blijven regenen met alle gevolgen van dien voor de landbouwers. Heel wat gewassen staan gewoon te rotten op onze velden”, aldus landbouwer Piet Vandermersch, die aardappelen en suikerbieten teelt. Hij maakt ook deel uit van de plaatselijke schattingscommissie. “In Ledegem zijn een vijftigtal hectaren aardappelen, een veertigtal hectare suikerbieten, een tiental hectare wortelen en een tiental hectare spruiten verloren.”

Onder andere op de velden van Stijn Dewulf staan nog suikerbieten en dat terwijl die eigenlijk al lang gerooid moesten zijn. “Er waren gewoon geen ‘rooibare’ dagen. De suikerfabriek is inmiddels gesloten. Terwijl er aan andere gewassen wel al schade is, is dat aan de suikerbieten niet zo. We kunnen ze nog kwijt als veevoeder, maar dan nog zijn er nog te veel suikerbieten over. We hebben een heel jaar lang gewerkt, dan is het ook erg jammer dat het slechte weer roet in het eten gooit.”

De landbouwers hopen dat de wateroverlast van halfweg november erkend wordt als ramp, waardoor men misschien nog een schadevergoeding kan krijgen. “Voor vele landbouwers zou het ook helpen dat de weersverzekering aantrekkelijker gemaakt wordt. Momenteel moeten we eerste het volle bedrag uit eigen zak betalen om dan eind het jaar een deel terug te krijgen”, aldus Piet Vandermersch.

Hij nam premier Alexander De Croo woensdag mee op sleeptouw langs Ledegemse velden. De premier was onder de indruk van de schade aan de teelten en leefde mee met de getroffen landbouwers. “Dit moet erg frustrerend zijn voor de landbouwers. Het is dramatisch om te zien dat iets waarvoor je lang zorg hebt voor gedragen plots vernield wordt door de weersomstandigheden. Het is overduidelijk dat we ook met de politiek voor de landbouwers moeten strijden. De weersverzekering kan beter georganiseerd worden en ook de erkenning als ramp is belangrijk voor de getroffen landbouwers. Hopelijk komen zij deze zomer niet in de problemen door het tegenovergestelde, langdurige droogte.”

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer