Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 mrt 2024 14:44 

Grasland weerbaarder maken tegen onvoorspelbare weersomstandigheden


Onvoorspelbare weersomstandigheden vormen een uitdaging voor landbouwers. In het verleden kregen we te maken met periodes van extreme droogte waarin klassieke gewassen zoals gras-klaver het moeilijk hebben. Het is ook tijdens die periode dat Inagro een project opstartte rond droogteresistente maaimengsels. Waar we er eerst van overtuigd waren dat droogtetolerantie alle aandacht verdiende, moeten we nu erkennen dat klimaatrobuustheid verder gaat dan dat. Momenteel zitten we namelijk stevig met de handen in het haar omwille van de hevige regenval.

Zulke extremen zorgen ervoor dat er vaker ondergemiddelde opbrengsten van de percelen worden gehaald en de grondoppervlakte daardoor niet optimaal kan worden benut. Als gevolg daarvan komen de bedrijfseigen ruwvoeropbrengsten in het gedrang, en daarmee ook de onafhankelijke bedrijfsvoering van (biologische) veebedrijven.

Meerjarige proeven geven inzicht

Inagro legde drie proefpercelen aan met verscheidene maaimengsels op verschillende locaties. Doordat deze proeven over de jaren heen werden opgevolgd, en dus zowel extreem droge als zeer natte perioden doormaakten, verschaft ons dat enig inzicht in hoe deze maaimengsels zich gedragen onder variërende weersomstandigheden.

Het volledige proefverslag waar exacte samenstelling van de mengsels evenals de droge stof opbrengsten en voederwaarden terug te vinden zijn, lees je hier.

Ingelmunster (09/2019 – 05/2023) Herzele (09/2021 – 09/2023) Belsele (05/2022 – 10/2023) Welke mengsels werden ingezaaid?

Naast een standaard gras-klaver mengsel werden er verschillende complexe maaimengsels ingezaaid, allen met een andere samenstelling aan grassen, klavers, luzerne en (vlinderbloemige) kruiden.

VLINDERBLOEMIGEN

Vlinderbloemigen (waaronder ook luzerne) zorgen ervoor dat het gewas een lagere behoefte heeft aan stikstof. Ze hebben de eigenschap stikstof uit de lucht te kunnen binden waardoor het verantwoordelijk is voor de stikstoflevering aan het grasland en er bijgevolg minder bemesting nodig is.

ECOREGELING

Ook het terugdringen van bemesting is een opgelegde klimaatdoelstelling die wel wat uitdagingen met zich mee brengt. Klimaatrobuuste maaimengsels bieden idealiter ook hier een oplossing. Vlaanderen stimuleert de inzaai van productief kruidenrijk grasland dan ook door het toekennen van ecoregelingen.

Welk mengsel kies je best?

Samengevat leren deze proeven ons dat mengsels, samengesteld uit verschillende gewassen (combinatie grassen, klavers, kruiden en luzerne), het meeste garantie lijken te bieden naar oogstzekerheid toe bij onvoorspelbare weersomstandigheden. De ene component compenseert namelijk verliezen van de andere wanneer die te lijden krijgt door suboptimale weersomstandigheden.

Luzerne gecombineerd met rietzwenkgras blijkt een mengsel dat goed stand houdt bij natte omstandigheden en eveneens gemiddelde opbrengsten geeft in een droog jaar. Rietzwenkgras weet zich namelijk in beide situaties goed overeind te houden. Rietzwenkgras lijkt naar klimaatrobuustheid toe daardoor tamelijk wat mogelijkheden te bieden.

1. MENGSEL LUZERNE GECOMBINEERD MET RIETZWENKGRAS

De mengsels waarbij luzerne gecombineerd werd met een aanzienlijk deel rietzwenkgras (en eventuele klavers) kwamen op meerdere locaties mooi uit de vergelijking. Zowel in het droge 2022 als in het natte 2023 leverden deze mengsels de hoogste opbrengsten aan een gemiddelde energiewaarde, waar het rietzwenkgras verantwoordelijk voor is. Wanneer er eveneens voldoende kruiden in het mengsel worden gebuikt, volstaat 30% luzerne al om ook het eiwitgehalte aanzienlijk omhoog te krikken ten opzichte van zuiver grasland. 

tabel ds mengsel 2. MENGSEL LUZERNE

De teelt van zuivere luzerne lijkt dan weer riskant doordat deze duidelijk droge omstandigheden nodig heeft om tot zijn recht te komen.

Ook naar voederwaarde toe is een monoteelt van luzerne niet de beste keuze.

  • De teelt voorziet ruim in eiwit, maar zorgt ervoor dat je moet inboeten op energie en is daardoor getypeerd door een laag VEM-gehalte.
  • Daarnaast bevat het veel ruwe celstof, zeker in periodes van droogte,
  • En het is van nature arm aan suikers.

Wanneer we een gewas telen met de focus op ruwvoerproductie dient er een compromis gezocht te worden tussen opbrengst, energie- en eiwitwaarde. Wanneer we hiernaar op zoek gaan, brengt ons dat eveneens bij mengsels waarbij luzerne gecombineerd wordt met grassen en kruiden.

Concreet maakt luzerne het gewas droogteresistenter, wat vaak de opbrengst ten goede komt. Grassen en kruiden zorgen er op hun beurt voor dat de voederwaarde wordt opgekrikt en zullen tevens compenserend werken in natte omstandigheden, wanneer de luzerne het iets moeilijker heeft.

3. MENGSEL ESPARCETTE

Ook de teelt van esparcette werd getest. Esparcette heeft een trage opkomst en is daardoor extra onkruidgevoeligzeker bij minder optimale weersomstandigheden. In de huidige proef, die aanlag in Herzele, hebben we omwille van die reden dan ook geen representatieve resultaten behaald met deze teelt.

Meer info?

Exacte opbrengstcijfers en voederwaarden van verschillende jaren kan je raadplegen in de proefverslagen. Meer info of vragen? Neem contact op met Karolien Hertogs (karolien.hertogs@inagro.be)

Verslag proefveld Ingelmunster Verslag proef Herzele Verslag proef Belsele  

Deze proef kwam tot stand in het kader van een CCBT project met de financiële steun van de Vlaamse Overheid, agentschap Landbouw en Zeevisserij.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer