Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 feb 2024 16:47 

Over het stijgende antibioticagebruik bij de kweek van braadkippen


Vraag om uitleg over het stijgende antibioticagebruik bij de kweek van braadkippen
van Ludwig Vandenhove aan minister Jo Brouns

De voorzitter

De heer Vandenhove heeft het woord.

Ludwig Vandenhove (Vooruit)

Voorzitter, minister, collega’s, ik moet zo meteen absoluut naar de commissie Dierenwelzijn, dus ik zal mijn vraag kort en duidelijk stellen, en de minister kan dan ook kort en duidelijk op antwoorden. Mijn andere vraag zal ik dan uitstellen.

Minister, deze vraag is natuurlijk al wat gedateerd door de omstandigheden en de actualiteit rond heel de landbouwkwestie. De nieuwste barometer inzake antibioticagebruik is bekendgemaakt door het kenniscentrum inzake antibioticagebruik en -resistentie bij dieren, AMCRA. Voor de varkenssector blijft de evolutie positief. Dat is een goede zaak. Maar er zijn ook negatieve signalen. Vooral bij braadkippen en vleeskalveren is er een stijging. Het aantal gebruikte kilogram fluoroquinolonen steeg voor het vijfde kwartaal op rij. Ten opzichte van een jaar geleden is het gebruik bijna verdubbeld bij vleeskippen en meer dan verdubbeld bij vleeskalveren. Ik citeer: “De resultaten zijn zeer verontrustend en vragen een zeer dringende aanpak en efficiënte maatregelen.”

Minister, hoe schat u, ondanks de inspanningen van de laatste jaren, deze resultaten en vooral de waarschuwingen in? 

Plant u eventueel bijkomende maatregelen? En wat is de timing daarvan?

De voorzitter

Minister Brouns heeft het woord.

Minister Jo Brouns

Collega, hoewel dierengezondheid een federale aangelegenheid is, neem ik als minister bevoegd voor de landbouw de oproep van AMCRA zeer ter harte. Mijn administratie zet sterk in op sensibilisering. We hebben een heel pakket van maatregelen. Ik kan die nu overlopen, maar ik kan ze u ook schriftelijk bezorgen, in functie van de snelheid waarmee u deze commissie wilt verlaten. (Opmerkingen van Ludwig Vandenhove)

Oké. U zei: snel en kort. (Opmerkingen van Ludwig Vandenhove)

Goed. Onze administratie zet volop in op een aantal maatregelen om het gebruik van antibiotica te doen dalen. In eerste instantie worden landbouwers via de agromilieuklimaatmaatregel ‘reductie van antibioticagebruik’ gestimuleerd om in samenspraak met de bedrijfsdierenarts en andere experts in een coachingstraject maatregelen te nemen om het antibioticagebruik op hun bedrijf verder te reduceren. De maatregel speelt daarmee in op de nood aan meer aandacht voor bioveiligheid en preventie van ziektes zonder hoog antibioticagebruik.

Naar aanleiding van de oproep ‘Operationele Groepen 2023’ werd recent specifiek voor pluimvee een EIP-project (European Innovation Partnership) opgericht en goedgekeurd, een Europees innovatieprogramma. Dat project loopt van februari dit jaar tot 31 januari 2026, waarbij specifiek braadkippenbedrijven worden gemonitord met behulp van een innovatief bemonsteringsprotocol. Dat project heeft tot doel een verantwoord antibioticagebruik mogelijk te maken door de aanwezigheid van Enterococcus spp en onderliggende virale of bacteriële complexen beter in beeld te brengen.

En tot slot zal via tal van communicatiekanalen ook het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, in samenwerking met de bevoegde federale collega’s, de nodige aandacht aan de problematiek wijden.

De voorzitter

De heer Vandenhove heeft het woord.

Ludwig Vandenhove (Vooruit)

Dank u wel voor uw antwoord, minister. Overleg met de federale sector is inderdaad belangrijk. Dat is op dit moment heel actueel, gezien de problemen en gezien het feit dat België en de gewesten en gemeenschappen voorzitter zijn van de Europese Unie. Het is goed dat er in overleg met de federale overheid bekeken wordt hoe dat verder naar beneden kan, en vooral hoe de conclusies op basis van die cijfers concreet toegepast kunnen worden.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer