Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 feb 2024 08:59 

Waalse regering en landbouwers bereiken akkoord over administratieve vereenvoudiging


Gisteravond heeft de Waalse regering een akkoord bereikt met de landbouworganisaties om de administratieve procedures voor landbouwers sterk te vereenvoudigen. Dat was een belangrijke eis van de Waalse boeren tijdens de protesten van de voorbije weken.

De vertegenwoordigers van de regering en landbouworganisaties zaten gisteren sinds 17.30 uur samen in Namen, op het kabinet van Waals minister van Landbouw Willy Borsus (MR). Op de tafel lagen een twintigtal voorstellen voor administratieve vereenvoudiging. De Waalse regering en landbouwers bereikten uieindelijk een akkoord over 19 van die voorstellen. Dat deelde minister Borsus na afloop van het overleg mee.

Een van de maatregelen houdt een versoepeling in van de zogenoemde kalenderlandbouw. Landbouwers moeten volgens dat systeem hun gewassen zaaien en oogsten op specifieke data in een jaar. Dat is niet werkbaar, zeggen landbouwers, omdat er geen rekening wordt gehouden met weersomstandigheden. Volgens het akkoord zal het systeem van vastgelegde datums wordt gewijzigd naar een systeem op basis van periodes, waarbinnen de termijnen van jaar tot jaar aangepast kunnen worden aan de weersomstandigheden.

De termijnen voor beroepsprocedures zullen ook worden aangepast. De bedoeling is om de termijn voor het indienen van een dossier uit te breiden van 45 naar 60 dagen.

Daarnaast is het ook de bedoeling om soepeler om te gaan met administratieve fouten, wat een belangrijke eis was van de landbouworganisaties. Tot slot zal bij nieuwe maatregelen voortaan de administratieve last worden nagegaan.

Minister Borsus zegt dat hij de maatregelen op korte termijn wil invoeren.

Op 13 maart is er nieuw overleg tussen de Waalse regering en de landbouworganisaties. Er zou dan een tweede pakket maatregelen op tafel moeten liggen.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer