Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 feb 2024 10:41 

Mechelen verkoopt 85 hectare landbouwgrond aan lokale boeren


De stad Mechelen wil voor minstens een miljoen euro aan landbouwgrond verkopen aan lokale boeren. Zo hoopt het stadsbestuur hen toekomstzekerheid te bieden en hen te verzekeren dat ze een goede prijs betalen.

Mechelen wil 85 hectare landbouwgrond verkopen aan zittende pachters en lokale boeren. In totaal bezit de stad zo’n 400 hectare land, waarvan 315 niet op Mechels grondgebied. Met de verkoop van de overige percelen hoopt het stadsbestuur de boeren toekomstperspectief te bieden en hen te verzekeren dat ze een eerlijke prijs voor de grond betalen.

“De waarde van de percelen wordt nog geschat, maar normaal gezien zullen ze tussen de 5 en 5,5 euro per vierkante meter kosten”, aldus schepen van Landbouw Arthur Orlians (Open Vld). “Op dit moment is het moeilijk voor boeren om land te kopen omdat overheden en overheidsorganisaties ze kunnen aankopen met subsidies.”

Er wordt in Mechelen nu 65 hectare landbouwgrond verpacht. “Die boeren zullen als eerste de vraag krijgen of ze de grond willen kopen. Als ze dat niet willen, blijven we het gewoon aan hen verhuren. Maar de verkoop is dus niet openbaar”, legt Orlians uit.

De stad wil het Hombeeks Plateau zo goed mogelijk voorbehouden voor landbouw. Daarom is het bereid voor minstens 1 miljoen euro aan landbouwgrond te verkopen. Het plan kadert in het Beleidsplan Ruimte 2030, waarin gemeentes beschrijven waar men onder andere plaats voor natuur en landbouw ziet. Tegelijkertijd wil de stad in het gebied Natuurpark Rivierenland op termijn tot grotere aaneengesloten gebieden voor natuur komen, zonder landbouwers te onteigenen. Zo wil Mechelen versnippering tegengaan.

De 315 hectare landbouwgrond die niet op Mechels grondgebied liggen, zal de stad aan de betrokken gemeentes verkopen. “Op die manier kunnen zij democratisch beslissen wat er met de grond gebeurt. Als de gemeente niet geïnteresseerd is, bieden we de percelen aan de Vlaamse Landmaatschappij aan”, weet Orlians.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer