Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 feb 2024 02:29 

Boerenprotesten: akkoord bereikt


Het is een compleet akkoord met veel concrete zaken die er op het terrein zullen toe doen. Op elk punt apart ingaan, is wat veel. Temeer omdat er voor een aantal zaken de maatregelen in dit akkoord een beginpunt zijn, geen eindpunt.

Bestanden beschikbaar voor download:
Akkoord (171.1 Kb)

De omzetting van vergunning naar melding of modulaire vergunningsaanvraag voor emissiereducerende maatregelen is een sprong vooruit. Modulair wil zeggen dat, onder bepaalde voorwaarden, enkel de zaken die wijzigen in de omgevingsvergunning aan een openbaar onderzoek onderworpen worden. Dat is een hele vooruitgang. Voor het Turnhouts Vennengebied en de andere maatwerkgebieden komt er een pauze in de allocaties van een aantal natuurdoelen andere maatregelen zolang het onderzoek en het gesprek met Europa loopt in verband met de haalbaarheid die natuurdoelen. Dat gesprek met Europa wordt daarenboven al eind deze maand opgestart.

De vermindering van de administratieve lasten en een herziening van het absurde boetesysteem in de mestwetgeving zullen menig frustratie wegnemen.
In MAP 7 wordt er gefocust op de essentie, namelijk een betere waterkwaliteit. Dit gebeurt door het onverkort uitvoeren van het akkoord MAP 7 zoals gemaakt in maart 2023 waarbij de nulbemesting in VEN-gebied niet weerhouden wordt.
Het heetste hangijzer is en blijft de bescherming van onze landbouwgronden. Hier zijn duidelijke afspraken gemaakt met de Vlaamse Regering en de Minister President. De Vlaamse overheid koopt geen gronden meer aan in herbevestigd agrarisch gebied voor andere doeleinden dan landbouw (uitruil) en infrastructuurwerken. Buiten SBZ is dit ook in agrarische gebied zo.

Daarbovenop komt er zeer snel een werkgroep, in eerste instantie voorgezeten door de Minister President zelf over de evoluties van het landgebruik en het maximaal in overeenstemming brengen met de beoogde taakstellingen van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. De eerste gesprekken zullen gaan over het aankoopbeleid van overheid en terreinbeherende organisaties tijdens de voortgang van de werkzaamheden in deze werkgroep.
Naar voorbeeld met het VBOC in de bouw en het industrieforum komt er ook een strategisch overleg landbouw.

Het is jammer dat we hiervoor bijna 3 weken op straat zijn moeten komen. Maar wees gerust, het is dankzij de massale acties dat niet alleen dit akkoord bereikt is, maar dat de stem van de landbouw een pak serieuzer zal genomen worden. En dat is volledig aan u, die volhield in de acties, te danken. “U” dat zijn alle landbouwers die de afgelopen dagen op straat gekomen zijn en ook alle mensen achter die landbouwers die de boerderijen draaiende gehouden hebben.

Wie beweert dat dit akkoord verdere polarisatie of andere negatieve gevolgen heeft, die is fout. Dit is een stevig akkoord met garantie op de toekomst. We roepen dan ook de Vlaamse Regering op om zonder uitstel door te gaan met de uitvoering van dit akkoord en op die manier duidelijk te maken dat dit akkoord meer is dan louter een papieren akkoord.

Voor meer info:
Hendrik Vandamme 0476 41 51 58
Frederik Vandenbroucke 0474 20 64 50

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer