Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 12 feb 2024 08:27 

Supermarkten gaan boeren meer betalen voor rundsvlees


Verscheidene supermarkten verhogen vanaf maandag de prijzen die ze betalen aan de producenten van rundsvlees. Dat heeft voorzitster Marianne Streel van de Waalse landbouworganisatie FWA vrijdag bekendgemaakt en de ketens bevestigen het nieuws. Het gaat alvast om Delhaize, Colruyt en Lidl.

Delhaize zegt vanaf maandag de aankoopprijzen voor rundsvlees te verhogen, en dat alvast voor zes maanden. De supermarktketen wil niet zeggen met hoeveel de prijzen worden opgetrokken. “Substantieel”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. Klanten zullen dat niet merken in de winkel. Volgens Delhaize is voor rundsvlees gekozen, “omdat die sector momenteel het hardst wordt geraakt”.

Bij Colruyt luidt het dat de aanpassing slaat op de prijs van stieren, ook vanaf maandag. “Zoals steeds evalueren we onze nieuwe aanpak binnen zowat drie maanden. We blijven ervan overtuigd dat het overleg werkt en we hebben dat nog eens bewezen”, stelt Colruyt in een mededeling. Het gaat om de aankoopprijs die wordt opgetrokken, dat is de prijs die Colruyt betaalt aan de veehouders. Wat dat betekent voor de prijzen in de winkel, preciseert Colruyt niet.

Ook Lidl verhoogt de aankoopprijs, bevestigt het bedrijf. Welke gevolgen dat zal hebben voor de prijzen in de winkelrekken, “moeten we nog bekijken”, aldus woordvoerster Isabelle Colbrandt.

Bij Aldi zeggen ze in een verklaring begrip te hebben voor de problematiek van de landbouwers en engageren ze zich om een hogere prijs te geven voor hun karkassen. Meer details maakte de keten niet bekend.

Carrefour zegt verschillende initiatieven te ondernemen en voortdurend in dialoog te zijn met landbouwproducenten. “We hebben al een overeenkomst gesloten om de aankoopprijzen voor rundsvlees te verhogen”, aldus een woordvoerster.

“Dat is een goede stap”, verklaarde Streel aan de ingang van de eerste bijeenkomst van de Task Force, die in het leven werd geroepen na de start van het protest van de boeren. Behalve ministers van de verschillende beleidsniveaus, zitten daarbij ook producenten (dus de landbouwers) en de distributiesector aan tafel. Doel van de vergadering is nieuw leven blazen in het overleg over het vastleggen van de prijzen en de verdeling van de marges tussen de verschillende schakels in de keten.

In de loop van de week vonden al verschillende voorbereidende vergaderingen plaats. De vergadering wordt voorgezeten door federaal minister van Landbouw David Clarinval. Een dertigtal personen neemt deel aan het overleg.

 


  Nieuwsflash
 
Steun voor investeringsprojecten voor duurzame verwerking en afzet van landbouwproducten Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Vereenvoudigingen GLB nav de boerenprotestenLees meer
 
 
Voortaan kan de ene persoon fiscale handelingen uitvoeren voor een andere persoonLees meer
 
 
Ramp 'Overstromingen 5-22/11/2023': indienen dossier tot 31/7Lees meer
 
 
Aardappelziekte bijzonder agressiefLees meer
 
 
Droogte - Schadedossiers (update april 2024)Lees meer
 
 
Wallonië krijgt wasberen niet wegLees meer
 
 
Radio Inagro: “Water wordt even kostbaar of kostbaarder dan meststoffen” Lees meer
 
 
Maatregelen tegen watervervuiling veroorzaakt door bentazon Lees meer
 
 
ETCH-pleidooi voor ondergronds hoogspanningsnetwerk op gelijkstroom - Impact op Ventilus Lees meer
 
 
Conditionaliteit 2023-2027 GLBLees meer
 
 
Demo onkruidbestrijding in ruggenteelten Lees meer
 
 
Agrifirm: the power of regenerative agricultureLees meer