Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 feb 2024 09:12 

Voorloper van huidkanker erkend als beroepsziekte


Landbouwers, bouwvakkers en wegenwerkers die tijdens hun carrière actinische keratose ontwikkelen, kunnen voortaan onder bepaalde voorwaarden een vergoeding krijgen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft deze voorloper van huidkanker toegevoegd aan de lijst van beroepsziekten.

Actinische keratose is een ruw aanvoelend plekje op de huid van enkele millimeters tot enkele centimeters groot, dat soms pijnlijk kan aanvoelen. Zo’n plekje ontstaat als de huid langdurig is blootgesteld aan zonlicht. De huisarts of dermatoloog kan zo’n plekje behandelen met stikstof of een speciale crème.

Op termijn kan actinische keratose zich ontwikkelen tot huidkanker. Daarbij gaat het meestal om een plaveiselcelcarcinoom (wratachtig knobbeltje dat snel groter wordt) of een basaalcelcarcinoom (glad, glazig knobbeltje dat na verloop van tijd kan bloeden). Deze aandoeningen zijn niet zo agressief en goed te behandelen. De kans op uitzaaiingen naar andere organen is klein.

Personen die in de buitenlucht werken, hebben door blootstelling aan UV-stralen meer kans om actinische keratose op te lopen. Na onderzoek van het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s Fedris heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) beslist om de ziekte op te nemen in de lijst van beroepsziekten. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Het desbetreffende Koninklijk Besluit is woensdag in het Belgisch Staatsblad verschenen.

Die beslissing is van belang voor mensen met typische buitenberoepen zoals land- en tuinbouwer, boom- en fruitteler, houthakker en natuur/bosbeheerder, visser, bouwvakker, dakdekker en monteur in de staalbouw.

20.000 uren buiten
Het KB legt wel enkele voorwaarden op. Zo moet de betrokkene tijdens zijn carrière minstens 20.000 uren buiten hebben gewerkt. Bij deze berekening zal rekening worden gehouden met werkdagen van mei tot en met september. De zonnige dagen in de andere maanden worden uitgevlakt door de regendagen in de zomer. Omgerekend moet een werknemer zijn beroep ongeveer 25 jaar hebben uitgeoefend voordat sprake is van een professioneel risico.

Een bijkomende voorwaarde is dat het moet gaan over minstens zes actinische keratosen per aan de zon blootgestelde huidzone.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer