Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 06 feb 2024 04:46 

De olifant mag geen muis baren


De blokkades van de boeren zijn op enkele uitzonderingen na, even van de baan – letterlijk. Politici rolden de voorbije dagen over elkaar heen met goede voornemens om tegemoet te komen aan de landbouwers. Alleen over het allerbelangrijkste punt wordt amper tot niet gesproken: het level playing field voor producten van eigen bodem en die geïmporteerd uit het buitenland. De grieven zullen blijven zolang er niet iets wezenlijks verandert.

Administratieve lasten, de claim op grond en rechtszekerheid zijn uiteraard zeer belangrijke thema’s met rechtszekerheid de meest belangrijke van de drie, maar het level playing field is het meest urgente probleem.

Het geplande overleg met de Vlaamse Overheid zal hier moeten uitwijzen hoe deze problematieken zullen aangepakt worden.

Het Vlaams Agrarisch Centrum pleit als vertegenwoordiger van de progressieve duurzame familiale agrarische ondernemer expliciet voor meer rechtszekerheid. Een duidelijke langetermijn kader biedt aan landbouwondernemers de kans laat om langetermijninvesteringen zonder zorgen uit te kunnen voeren.

Het Vlaams Agrarisch Centrum stelt vandaag echter vast dat de agrarische ondernemer die nodige rechtszekerheid hoe langer hoe minder heeft. Geen enkele landbouwer durft op heden nog grote investeringen aan te gaan. De schrik zit er diep in dat deze zich binnen enkele jaren tegen hem zullen keren en hij bepaalde activiteiten zal moeten verminderen, afstoten of stoppen.

De claim op grond heeft heel wat raakpunten met andere domeinen want er wordt immers voor alles naar landbouwgrond gekeken: om natuur van te maken, om woningen te bouwen, om industrieterreinen te maken en infrastructuur te bouwen en last but not least om er paardenweide of tuin van te maken. De pachtwet werd recent gewijzigd en is hier misschien een gemiste kans geweest, maar ook een betonstop, een bouwshift en zelfs misschien een volledig ander ruimtebeslag en ruimtebeleid zijn nodig. Op heel korte termijn kunnen heel snel de functiewijzigingen van hoeves aangepakt worden.

Het Vlaams Agrarisch Centrum vraagt ook hier al vele jaren om functiewijzigingen van hoeves veel en veel strenger te maken zodat deze hoeves niet verpaarden en vertuinen.

Dat organisaties zoals natuurpunt het overleg willen kapen om hun agenda verder door te duwen getuigt van weinig respect. Het Vlaams Agrarisch Centrum heeft altijd geijverd en is altijd voorstander geweest van een natuur-inclusieve landbouw. We willen graag de hand uitsteken naar natuurpunt om hier verder werk van te maken, maar dan wel op gelijkwaardige basis. Een wederzijds gedragen en grondig afgetoetste langetermijnvisie samen met natuurorganisaties zal bijdragen aan de broodnodige rechtszekerheid.

We nodigen de natuurorganisaties uit om mee hun schouders te zetten onder de vraag naar een gelijk speelveld. Dit zal wereldwijd ook voor een beter milieu en een beter dierenwelzijn zorgen.

Het gelijke speelveld blijft voor het Vlaams Agrarisch Centrum een van de belangrijkste noden en uitdagingen op zeer korte termijn. Samen met de andere landbouworganisaties stellen we ons constructief op, maar we verwachten nu ook eindelijk dat de politiek zijn verantwoordelijkheid neemt en snel werk maakt van een gelijk speelveld voor de ingevoerde producten met de eigen productie.

Op middellange termijn moet Europa werk maken om binnen de WTO ook milieuregels en sociale regels op te nemen in handelsakkoorden. We willen de Belgische politici dan ook nogmaals oproepen om dit tijdens het Europese voorzitterschap van België op de agenda te plaatsen en hier werk van te maken. De olifant mag nu geen muis baren.

Daarnaast moet de Europese Unie werk maken van een statuut van geconventioneerd agrarisch ondernemer. Een statuut dat zorgt voor een duurzame voedselzekerheid geproduceerd met respect voor economische, ecologische en sociale regels.

De Europese samenwerkingsgedachte komt voort uit de wens naar voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit. Als we dit offeren op de heilige graal van economische belangen dan zal ook het Europese gedachtengoed verloren gaan en dan zal onze welvaart sterk achteruit gaan

VACbond - Koen Van Den Noortgate – 0475/57.91.69 – koenvdn@yahoo.com

 


  Nieuwsflash
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Gebiedsaanduiding landbouw: bijkomende subcategorie Lees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Lydia Peeters (Open Vld) wil hoogstamboomgaarden redden Lees meer
 
 
West-Vlaanderen investeert in innovatieve stikstofoplossingen Lees meer
 
 
Waterweerbaarheid en waterveiligheidLees meer
 
 
Uitrol van emissiereducerende technieken in de veehouderij Lees meer
 
 
Bleu Deal en waterbeleidLees meer
 
 
Nieuwe Europese weersatelliet gelanceerd FLees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer