Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 01 feb 2024 17:39 

Europees Parlement zet boeren als prioriteit op agenda


Ook vandaag voeren landbouwers in het hele land actie, ditmaal in de Europese wijk. Aan de hand van protestacties klagen ze het veelvoud aan regelgeving aan waaraan ze moeten voldoen.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans, lid van de Landbouw- en Plattelandscommissie (Renew Europe, Open Vld) reageert: “Vandaag is er een duidelijk momentum. Je voelt heel goed dat de boerenprotesten in Europa het thema hoog op de politieke agenda hebben geplaatst. Volgende week woensdag zal het hoofddebat in Straatsburg gaan over het voortbestaan van onze boeren in Europa. Ik zit hier nu 9 jaar en ik heb nog nooit meegemaakt dat de boeren het hoofddebat waren op woensdagochtend. Het is duidelijk dat de boeren gehoord werden door Europa.”

“Ik was vandaag met een hele delegatie Limburgse boeren op gesprek bij minister Clarinval. We hebben daar heel duidelijk de punten op tafel gelegd die volgens de boeren en de minister aangepakt kunnen worden op korte-, middellange- en lange termijn. Ik heb daaruit een 10-puntenplan gehaald. Het eerste wat absoluut snel moet gebeuren is de administratieve vereenvoudiging op de verschillende niveaus. Op federaal niveau heeft de minister zich geëngageerd om te kijken naar registratie van de pacht. Dit is een uitvloei van de fiscale hervormingen die vanaf 1 januari ingingen en die nooit de bedoeling had de boeren te viseren. We willen nu ook de boeren hieruit halen. Dit zal nog deze week gebeuren. Op Vlaams niveau moeten we voor administratieve vereenvoudiging vooral kijken naar het kunstmeststofdecreet. Minister Borsus start een taskforce waarin minister Clarinval zal deelnemen. Ik hoop dat ook minister Brouns dat zal doen. Zo kunnen we op alle niveaus werk maken van die administratieve vereenvoudiging.”

“Ten tweede, is het duidelijk dat we op Europees niveau een aantal zaken samen moeten herbekijken. Als eerste moet er een impactanalyse gebeuren van alle wetgeving die we hebben gestemd op Europees niveau samen met de nationale niveaus, dat staat ook al in resoluties hier gestemd in het parlement. Maar hier moet uitvoering aan gegeven worden. Twee, denk ik aan wat er snel staat aan te komen; de stemming van de uitkomst van de natuurherstelwet. Daar verwacht ik toch wel heel wat politiek overleg over in de komende dagen en weken met de verschillende politieke groepen in het Europees Parlement. Drie, men is momenteel bezig de aan de opbouw en uitwerking van een nieuwe GLB dat moet ingaan na 2027. Commissievoorzitster Ursula von der Leyen heeft daarover een oproep gedaan om de boeren daarin te betrekken. Ik denk dat dit een belangrijke kans is, ik hoop dat de boeren ze dan ook grijpen en dat we samen met de boeren kunnen schrijven aan een vernieuwd GLB om in te gaan in 2027. Ons land heeft het voorzitterschap, deze namiddag heeft onze premier Alexander De Croo, samen met Ursula von der Leyen een delegatie boeren ontvangen. Ik zeg u: ‘het momentum is daar, ik ben hoopvol’. We gaan niet alles kunnen oplossen, maar de boeren hun protest kent gehoor, we hebben u gehoord tot in Europa. Hopelijk kunnen nu ook andere partijen de boerenstiel mee ondersteunen.”  besluit Hilde Vautmans.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer