Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 jan 2024 10:25 

Ecoregeling verhogen koolstofgehalte via stalmest: neem foto’s als bewijsmateriaal


In 2024 kunnen landbouwers een subsidie aanvragen voor het verhogen van het koolstofgehalte door het aanbrengen van producten met een hoog koolstofgehalte, waaronder stalmest. Het subsidiebedrag wordt toegekend als kan aangetoond worden dat minstens 10 ton stalmest per hectare werd opgebracht.

Het agentschap vraagt  de landbouwers om foto’s te nemen als bewijs dat de stalmest werd opgebracht. De landbouwer hoeft de foto’s nog niet door te sturen.  Doorsturen is enkel nodig als het agentschap hierom vraagt.

Omdat landbouwers nu reeds kunnen starten met het opbrengen en onderwerken van stalmest, dus nog vóór de indiening van de verzamelaanvraag waarin de landbouwer de subsidie aanvraagt, wil het agentschap Landbouw en Zeevisserij geïnteresseerde landbouwers nu al informeren.

Landbouwers die de subsidie voor het verhogen van het koolstofgehalte willen ontvangen, moeten één of meerdere foto’s nemen van de stalmest die op het perceel werd opgebracht.  Dit kan door een foto te nemen op het moment dat de stalmest wordt uitgespreid, op het veld ligt of ondergewerkt wordt. De foto moet duidelijk zichtbaar aantonen dat er stalmest werd opgebracht. Er wordt aangeraden geen close-upfoto te nemen, maar er wordt best ook niet te ver uitgezoomd, om zeker te zijn dat de stalmest nog steeds zichtbaar is op de foto.

Het agentschap vraagt landbouwers de foto bij voorkeur te nemen met de LV-AgriLens app, zodat er zekerheid is over locatie en tijdstip van de foto. Landbouwers die geen gebruik maken van de LV-Agrilens app, moeten er voor zorgen dat het perceel kan geïdentificeerd worden aan de hand van de foto. Het wordt daarom aangeraden voldoende uit te zoomen en herkenningspunten zoals gebouwen, een kerktoren, …. in het beeld op te nemen. Het moet evenwel duidelijk zichtbaar blijven op de foto dat er stalmest op het perceel werd gebracht.

De landbouwer hoeft de genomen foto’s nog niet naar het agentschap door te sturen. Enkel wanneer het agentschap hier na het indienen van de verzamelaanvraag om vraagt, moet de landbouwer de foto’s doorsturen.

Landbouwers die stalmest uitrijden of laten uitrijden voor de subsidie ‘Verhogenvan het organisch koolstofgehalte’, moeten foto’s nemen als bewijsmateriaal. Zo kunnen zij nadien aantonen dat het perceel voldoet aan de voorwaarden voor uitbetaling. Percelen waarvoor niet kan aangetoond worden dat er stalmest werd opgebracht, komen niet in aanmerking voor uitbetaling van de subsidie.

 


  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer