Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 dec 2023 11:48 

Voorstel van decreet over de programmatische aanpak stikstof PAS


Voorstel van decreet over de programmatische aanpak stikstof
van Wilfried Vandaele, Willem-Frederik Schiltz, Bart De Wever en Tom Ongena

Voorstel van decreet tot wijziging van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, wat het invoeren van overgangsmaatregelen voor vergunningen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof betreft
van Wilfried Vandaele, Peter Van Rompuy, Steven Coenegrachts, Annick De Ridder, Tinne Rombouts en Arnout Coel

Voorstel van decreet over ammoniakemissiereducerende maatregelen
1915 (2023-2024) nr. 1
van Wilfried Vandaele, Peter Van Rompuy en Steven Coenegrachts

De voorzitter

Verzoek tot raadpleging van de Raad van State

Mevrouw Schauvliege heeft het woord.

Mieke Schauvliege (Groen)

Voorzitter, ik zou graag het advies van de Raad van State vragen op het voorstel van decreet op de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Het is een stuk dat ingediend is in het parlement en wij kunnen daar een advies op vragen.

De voorzitter

Collega Schauvliege, voor alle duidelijkheid: u verwijst naar een voorstel van decreet waar al advies is op uitgebracht.

Mieke Schauvliege (Groen)

Voorzitter, er is een amendement op het voorstel van decreet over de Programmatische Aanpak Stikstof. Wij willen daar een advies over vragen.

De voorzitter

Oké, u bedoelt dus op het amendement?

Mieke Schauvliege (Groen)

Ja.

De voorzitter

Voorstellen tot spoedbehandeling

De heer Vandaele heeft het woord.

Wilfried Vandaele (N-VA)

Voorzitter, ik ben een beetje in de war. Ik weet niet of ik alsnog de hoogdringende agendering moet vragen van die van die punten, dan wel alleen van verlengingen. Wij waren van plan om de agendering bij hoogdringendheid te vragen van de drie voorstellen van decreet. Misschien dat ik dat hoe dan ook doe, waarom niet.

Wij vragen op basis van artikel 50, punt 1, a) drie punten toe te voegen aan de agenda: het voorstel van decreet Programmatische Aanpak Stikstof, stuk 1801/1 tot en met 7, het voorstel van decreet tot wijziging van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning betreffende het invoeren van overgangsmaatregelen voor vergunningen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof, stuk 1894/1, en het voorstel van decreet aangaande de ammoniakemissiereducerende maatregelen, stuk 1915/1. Het was de bedoeling van de meerderheid om te vragen om deze drie zaken vandaag bij hoogdringendheid te behandelen. Het zou natuurlijk nuttig zijn om te weten van collega Schauvliege op welke van de drie voorstellen van decreet zij nu nog eens een extra advies van de Raad van State vraagt.

De voorzitter

Mevrouw Schauvliege heeft het woord.

Mieke Schauvliege (Groen)

Ik vraag nu eerst een advies van de Raad van State op het amendement op het voorstel van decreet Programmatische Aanpak Stikstof.

De voorzitter

De heer Janssens heeft het woord.

Chris Janssens (Vlaams Belang)

Misschien toch ook even meegeven, voorzitter, dat het dossier al een hele weg heeft afgelegd. De Vlaamse Regering heeft vooral heel veel gevochten over het stikstofdossier. Aan het eind van de rit, in de laatste vergadering van dit jaar – althans in de laatste vergadering voor het kerstreces – komt er dan een verzoek om een aantal zaken met hoogdringendheid te behandelen, een verzoek waarvan we gezien hebben dat er een voorstel van decreet is ingediend waarvoor een spoedadvies is aangevraagd bij de Raad van State. De Raad van State heeft gezegd dat dat verzoek onontvankelijk is, omdat de reden voor de spoed niet voldoende aangetoond zou zijn. Ik heb, voor alle duidelijkheid, geen enkele ambitie om de zaken te vertragen, maar ik denk wel, nadat de politiek heel veel ruzie heeft gemaakt en er nu uiteindelijk een akkoord is tussen de meerderheidspartijen, wij ook als parlement mogen vragen of dit juridisch standhoudt. Zoals het gebruikelijk is, wordt er een advies voor de Raad van State gevraagd.

De voorzitter

Wilt u het over de spoed hebben?

Chris Janssens (Vlaams Belang)

Ik ga het over de spoed hebben. Wat mij betreft kan er een spoedadvies aangevraagd worden door de indieners van het voorstel van decreet, dat dan behoorlijk geformuleerd wordt, zodat de Raad van State verplicht is om dit advies binnen de vijf dagen af te leveren. Indien dat niet het geval is, dan zijn wij als parlement natuurlijk genoodzaakt om een aanvraag voor het advies bij de Raad van State over het PAS-dsecreet in te dienen. Het voorstel van het decreet over de verlenging van de vergunningen kan en moet, wat ons betreft, vandaag behandeld worden, zodat de landbouwers en de ondernemers in dit land zekerheid hebben. Over het voorstel van decreet over het PAS zouden wij graag een advies van de Raad van State vragen.

De voorzitter

Mevrouw Schauvliege heeft het woord.

Mieke Schauvliege (Groen)

Voorzitter, ik vind het op zich een beetje vreemd dat we hier nu toch op ingaan, aangezien de vraag voor de Raad van State al gesteld is. Maar soit, wat betreft de spoed, voorzitter, collega’s van de meerderheid: eerlijk gezegd, wij kunnen die spoed ook niet begrijpen. Het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen dateert van 2021. Dat jullie daar nu zo lang over gedaan hebben en nu op de laatste vergadering van 2023 een spoedbehandeling van dit voorstel van decreet vragen, kunnen wij absoluut niet begrijpen.

De voorzitter

Dan stemmen wij bij zitten en opstaan over het voorstel tot spoedbehandeling van de drie voorstellen van decreet.

De volksvertegenwoordigers die het voorstel wensen aan te nemen, wordt verzocht op te staan.

Dat lijkt me duidelijk, maar ik doe toch voor alle zekerheid de tegenproef.

Het voorstel tot spoedbehandeling is aangenomen.

De voorzitter

Verzoek tot raadpleging van de Raad van State

Dames en heren, aan de orde is de hoofdelijke stemming over het verzoek van Mieke Schauvliege tot raadpleging van de Raad van State over het amendement op het voorstel van het decreet.

Stemming nr. 1

Collega’s, ik stel vast dat er 49 van de 124 parlementsleden, wat meer is dan een derde, voor de adviesvraag van de Raad van State zijn. Dan moeten we die dus inwilligen.

De voorzitter

Verzoek tot raadpleging van de Raad van State

Mevrouw Schauvliege heeft het woord.

Mieke Schauvliege (Groen)

Voorzitter, ik vraag ook het advies van de Raad van State voor het voorstel van decreet over ammoniakemissiereducerende maatregelen.

De voorzitter

Voorstel tot verdaging van een agendapunt

De heer Van Rompuy heeft het woord.

Peter Van Rompuy (cd&v)

Voorzitter, ik zou willen vragen of we dit voorstel van decreet, waar artikelen in staan die verwijzen naar het voorstel van decreet dat zonet naar de Raad van State is verwezen, van de agenda kunnen halen, want het heeft weinig zin om het ene te stemmen zonder het andere, aangezien er artikelen staan in beide voorstellen van decreten die naar elkaar verwijzen. Er is ook een TRIS-aanmelding (Technical Regulation Information System) zoals dat heet, een Europese aanmelding die moet gebeuren voor dit voorstel van decreet. Wij zullen die aanmelding dan doen bij spoed. Mijn vraag is dus om dit voorstel van decreet, gelet op het feit dat het vorige zonet door de oppositie naar de Raad van State is verwezen, alsnog van de agenda te halen, zodat we die aanmelding, een spoedaanmelding bij Europa kunnen doen. We zullen er dan finaal over stemmen op het moment dat ook het andere voorstel van decreet klaar is om over te stemmen.

De voorzitter

Dan stemmen wij bij zitten en opstaan over het voorstel tot verdaging van het voorstel van decreet.

De volksvertegenwoordigers die het eens zijn met het voorstel van collega Van Rompuy, wordt verzocht op te staan.

Verzoek tot raadpleging van de Raad van State (Voortzetting)

Mevrouw Schauvliege heeft het woord.

Mieke Schauvliege (Groen)

Voor alle duidelijkheid, collega's: ik vraag advies bij de Raad van State voor zowel het voorstel van decreet voor ammoniakemissiereducerende maatregelen, en ik vraag ook een advies bij de Raad van State op het voorstel van decreet tot wijziging van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning wat het invoeren van overgangsmaatregelen voor de vergunning in het kader van de programmatische aanpak stikstof betreft.

De voorzitter

U vraagt dus eigenlijk over de drie voorstellen van decreet, de parlementaire documenten 1801, 1894 en1915?

Dan stemmen we daar apart over.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer