Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 dec 2023 10:22 

Meer dan 300 Vlaamse suikerbietplanters verenigd tegen vorstschade


300 Vlaamse suikerbietplanters deden mee met een groepsaankoop van beschermende afdekzeilen voor geoogste suikerbieten. Door de aankoop te bundelen hebben ze niet alleen recht op een korting voor grote hoeveelheden maar kunnen ze ook voor het eerst rekenen op steun van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF).

De weersuitdagingen
De laatste jaren worden suikerbietplanters geconfronteerd met extreme weersomstandigheden, wat de oogst van suikerbieten bemoeilijkt. Hoewel de oogst plaatsvindt in de herfst, kunnen suikerbieten vorst slecht verdragen. Regen bemoeilijkt ook het oogstproces, waardoor de jaarlijkse uitdagingen voor bietenplanters toenemen.

Voordelen van afdekzeilen
Suikerbieten lopen schade op bij temperaturen vanaf -3°C, maar door het gebruik van afdekzeilen kan de kwaliteit zelfs bij temperaturen tot -6°C beschermd worden. Naast bescherming tegen vorst bieden afdekzeilen andere voordelen, zoals het drogen van de tarra in de bietenhopen. Dit resulteert in een betere reiniging bij het verladen en minder gewicht tijdens het transport. Het gebruik van afdekzeilen vermindert niet alleen transportkosten, maar is ook milieuvriendelijker. Bovendien vervangen ze de weinig duurzame plasticfolie, die momenteel sporadisch wordt gebruikt.

Groepsaankoop als duurzame oplossing
Genoeg redenen voor het Verbond van Vlaamse Suikerbietplanters (leveranciers van de Tiense Suikerraffinaderij) en het Coordinatie Comité Vlaanderen (leveranciers van Iscal Sugar) om op te roepen tot een groepsaankoop. Dat het een succes was mag duidelijk zijn: 300 suikerbietplanters kochten samen bijna 1500 afdekzeilen van verschillende types. Zo zorgen ze er niet alleen voor dat consumenten ook volgend jaar hun geliefde suikerhoudende producten in de winkel zullen vinden maar bouwen ze aan een duurzame toekomst en reduceren ze ook de voedselverspilling.
Minister van Landbouw Jo Brouns: “Net zoals dat het geval is bij andere landbouwers ligt het inkomen van onze bietentelers letterlijk in weer en wind. Daarom zet ik met mijn beleid in op het ondersteunen van landbouwers om hun gewassen te beschermen tegen de soms slechte weersomstandigheden. Voor de aankoop van beschermende afdekzeilen voorzien we 30% investeringssteun. Om landbouwers te stimuleren om in te zetten op samenwerking wordt deze steun verhoogd met 10% wanneer ze zo’n investeringen samen aangaan. De Sint is terug in het land, als geen ander weet die de waarde van onze Belgische suikerproductie voor allerhande zoetigheden. Via deze groepsaankoop ondersteunen we de Vlaamse suikerbietplanters extra in hun streven naar een duurzame toekomst.”

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer