Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 nov 2023 09:10 

Snelle uitvoering mestactieplan


De landbouworganisaties willen dat de Vlaamse regering vaart maakt met de correcte uitvoering van het sectorakkoord over het mestactieplan. Acht maanden geleden (7 maart 2023) bereikten de landbouw- en milieuorganisaties een akkoord over een reeks van maatregelen die de waterkwaliteit in Vlaanderen verder moeten verbeteren.

Een mestactieplan bepaalt hoeveel mest boeren mogen gebruiken, waar ze mogen bemesten en in welke gebieden al dan niet strengere maatregelen gelden. Het doel ervan is een betere kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater in Vlaanderen.
Maandenlang werd er intensief en constructief overlegd over een nieuw en intussen zevende mestactieplan. Er werd gewerkt in een open dialoog en draagvlak bij alle partijen. Er werd zelfs recent nog afgesproken om bijkomende maatregelen te nemen als na twee jaar het gewenste resultaat niet wordt bereikt. “Nu is het tijd om onze landbouwers duidelijkheid te geven en stappen vooruit te zetten met als doel de verbetering van de waterkwaliteit." “De beste en snelste weg om resultaat te boeken is het maandenlang onderhandelde akkoord nu in de praktijk omzetten.”

De organisaties stellen zich vandaag luidop de vraag waarom het zo lang duurt voordat de regering het akkoord uitvoert. “Daardoor verliezen we veel tijd. De Europese Commissie heeft de regering al gewaarschuwd met een ‘met redenen omkleed advies’ en moet voor 28 november antwoorden naar Europa. Het is duidelijk dat er niet langer getalmd kan worden: de regering moet nu het akkoord verankeren in beleid.  “Onze landbouwers verwachten duidelijkheid  want zoals het er nu naar uitziet zal er geen goedgekeurd decreet zijn voor de start van het bemestingsseizoen op 15 februari 2024”, klinkt het “Het bereikte sectorakkoord MAP 7 betekent een trendbreuk met de voorgaande mestactieplannen. Bovendien is het ook klimaatrobuuster ten opzichte van de voorgaande. Een landbouwer heeft niet alles in handen en de recente overstromingen hebben nog maar eens aangetoond dat de natuur onvoorspelbaar is. Als nu ook nog de wetgeving onduidelijk blijft, wordt het voor boeren helemaal onmogelijk om hun bedrijf nog goed te kunnen runnen.”

Het zorgvuldig opgesteld akkoord is dus de snelste weg om resultaat te boeken op het terrein. Ook de Europese Commissie erkend de hoogdringendheid. De landbouworganisaties zijn terecht verontwaardigd dat er maandenlang gewerkt is aan een sectorakkoord dat intussen nog steeds niet in uitvoering is omgezet.

 


  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer