Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 21 nov 2023 09:10 

Snelle uitvoering mestactieplan


De landbouworganisaties willen dat de Vlaamse regering vaart maakt met de correcte uitvoering van het sectorakkoord over het mestactieplan. Acht maanden geleden (7 maart 2023) bereikten de landbouw- en milieuorganisaties een akkoord over een reeks van maatregelen die de waterkwaliteit in Vlaanderen verder moeten verbeteren.

Een mestactieplan bepaalt hoeveel mest boeren mogen gebruiken, waar ze mogen bemesten en in welke gebieden al dan niet strengere maatregelen gelden. Het doel ervan is een betere kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater in Vlaanderen.
Maandenlang werd er intensief en constructief overlegd over een nieuw en intussen zevende mestactieplan. Er werd gewerkt in een open dialoog en draagvlak bij alle partijen. Er werd zelfs recent nog afgesproken om bijkomende maatregelen te nemen als na twee jaar het gewenste resultaat niet wordt bereikt. “Nu is het tijd om onze landbouwers duidelijkheid te geven en stappen vooruit te zetten met als doel de verbetering van de waterkwaliteit." “De beste en snelste weg om resultaat te boeken is het maandenlang onderhandelde akkoord nu in de praktijk omzetten.”

De organisaties stellen zich vandaag luidop de vraag waarom het zo lang duurt voordat de regering het akkoord uitvoert. “Daardoor verliezen we veel tijd. De Europese Commissie heeft de regering al gewaarschuwd met een ‘met redenen omkleed advies’ en moet voor 28 november antwoorden naar Europa. Het is duidelijk dat er niet langer getalmd kan worden: de regering moet nu het akkoord verankeren in beleid.  “Onze landbouwers verwachten duidelijkheid  want zoals het er nu naar uitziet zal er geen goedgekeurd decreet zijn voor de start van het bemestingsseizoen op 15 februari 2024”, klinkt het “Het bereikte sectorakkoord MAP 7 betekent een trendbreuk met de voorgaande mestactieplannen. Bovendien is het ook klimaatrobuuster ten opzichte van de voorgaande. Een landbouwer heeft niet alles in handen en de recente overstromingen hebben nog maar eens aangetoond dat de natuur onvoorspelbaar is. Als nu ook nog de wetgeving onduidelijk blijft, wordt het voor boeren helemaal onmogelijk om hun bedrijf nog goed te kunnen runnen.”

Het zorgvuldig opgesteld akkoord is dus de snelste weg om resultaat te boeken op het terrein. Ook de Europese Commissie erkend de hoogdringendheid. De landbouworganisaties zijn terecht verontwaardigd dat er maandenlang gewerkt is aan een sectorakkoord dat intussen nog steeds niet in uitvoering is omgezet.

 


  Nieuwsflash
 
Tiana (18) wil boerderij van opa en oma overnemenLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Verzopen akkers einde meiLees meer
 
 
Bisschoppen gaan met boeren in gesprek over agro-ecologieLees meer
 
 
Cijfers verwerkingsindustrie aardappelenLees meer
 
 
Demo onkruidbestrijding in ruggenteelten Lees meer
 
 
Aub flexi-jobs in de land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Lozen van schadelijke stoffen in Noordzee blijft probleem Lees meer
 
 
Slechte weersomstandigheden doen de veldwerkzaamheden vertragen, wat nu met mijn verzamelaanvraag?Lees meer
 
 
VLIF 2023Lees meer
 
 
Vrijwillige maatregelen voor milieu, klimaat en biodiversiteitLees meer
 
 
Agrometeorologisch bericht 15/5Lees meer
 
 
Landbouwers die aan korte keten doen, voelen zich gewaardeerd Lees meer
 
 
Agrifirm: the power of regenerative agricultureLees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw Ún natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer