Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 12 nov 2023 04:40 

Ramp hevige regenval najaar 2023: Premier Alexander De Croo meet de schade op in de Westhoek


“Ik zie er wel nog toekomst in.” Andreas Rosseel (20) is een jonge boer uit Poperinge die ondanks alles nog toekomst ziet in een loopbaan als landbouwer. Zaterdag kregen hij en zijn ouders het bezoek van eerste minister Alexander De Croo, die de schade kwam opmeten op de aardappelvelden. “Door de vele regen kunnen we de akkers niet meer op om te rooien.”

“We zijn al 28 jaar een landbouwbedrijf en doen onder meer loonwerk en aardappelen en doen die zakken voor de korte keten”, zegt Chanal Boudeweel. Chantal is de echtgenote van landbouwer Filip Rosseel (47) en moeder van Andreas en Arthur (24). “Omdat de akkers veel te nat zijn, kunnen we aardappelen niet rooien. In totaal hebben wij 18 hectaren, een deel daarvan konden we al uit de grond halen. Door de vele regen kunnen we echter niet meer op de akkers, zelfs met de rupsbanden op onze machine.”
Met vliegtuig

“Van de overheid zijn we verplicht om tegen eind november tarwe of gras in te zaaien. Dat gaat echter echt niet lukken en het heeft ook geen zin. Je ziet op internet boeren die zaaien met een vliegtuig, dat kan toch niet de bedoeling zijn. De vanggewassen dienen om de grond op zijn plaats te houden”, zegt Filip. “Anders krijgen we boete van 14.000 euro. Dat is voor ons niet te doen. Naast onze aardappelen staat ook nog 10 hectare mais die we niet kunnen binnenhalen.”

“We kunnen een verzekering nemen, maar dat is superduur”, zucht Chantal. “Vroeger konden we een beroep doen op een vergoeding van een rampenfonds, maar nu gaat daar niet meer. We zijn blij dat de eerste minister eens kwam luisteren. Het doet deugd om je hart eens te kunnen luchten en dan vooral tegen zo iemand.”
Perspectief

Ondanks al het negatieve nieuws dat er soms te horen is over de landbouw, ziet zoon Andreas het zitten om in het bedrijf te stappen. “Ik zie er echt wel nog toekomst in”, aldus Andreas.

“Het is fijn dat er opvolging is, maar de jongeren moeten wel perspectief hebben”, voegt mama Chantal er nog aan toe. Premier De Croo had oor naar de problemen van de landbouwers en zei te zullen kijken voor een uitstel voor het zaaien van vanggewassen. Ook wil hij de Vlaamse regering de discussie voeren rond de hoge verzekeringen voor de boeren.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer