Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 okt 2023 15:43 

Uitstel tot 30/11 voor inzaaien van wintergranen/-vlas als gevolg van de natte weersomstandigheden


Als gevolg van de natte weersomstandigheden in de voorbije weken, lopen de landbouwwerkzaamheden vertraging op. In het bijzonder het rooien van de aardappelen verloopt in vele streken moeizaam. De weersvoorspellingen geven voor de komende dagen geen beterschap, integendeel. Om de bodemstructuur niet onnodig te schaden en te kunnen voldoen aan de vanggewasverplichting in de gebiedstypes 2 en 3 wordt een versoepeling toegestaan op de uiterste inzaaidatum van wintergranen en wintervlas. Die wordt uitgesteld tot 30 november.

Op percelen in de gebiedstypes 2 en 3 geldt een extra gebiedsgerichte vanggewasverplichting voor het inzaaien van vanggewassen. Op die percelen moeten landbouwers een doelareaal aan vanggewassen realiseren. Dat kan door het tijdig inzaaien van vanggewassen maar dat kan ook door middel van de equivalente maatregel ‘Wintergranen of wintervlas na nitraatgevoelige hoofdteelten’.

Voor het inzaaien van vanggewassen is het te laat. Landbouwers kunnen wel nog gebruik maken van de equivalente maatregel ‘Wintergranen of wintervlas na nitraatgevoelige hoofdteelten’. Om volgens de mestwetgeving mee te tellen voor het doelareaal dienen de landbouwers uiterlijk 31 oktober enerzijds een aanvraag in via het Mestbankloket en duiden ze anderzijds de percelen aan in de verzamelaanvraag waarop ze de equivalente maatregel zullen toepassen. De wintergranen moeten vervolgens uiterlijk 15 november ingezaaid zijn.

Omdat door de natte weersomstandigheden de oogst en bodembewerkingen grote vertragingen oplopen en om de bodemstructuur niet onnodig te schaden is beslist dat:

  • de uiterste inzaaidatum voor wintergranen en het wintervlas als equivalente maatregel uitgesteld wordt tot uiterlijk 30 november. Het wintergraan of wintervlas moet op de betreffende percelen aangehouden blijven en geoogst worden als hoofdteelt in 2024.
  • de aanvraag via het Mestbankloket, het aangeven van de correcte nateelt én het aanduiden van de percelen in de verzamelaanvraag met EQW uitgesteld worden tot uiterlijk 15 november. Het naleven van de aanvraagprocedure is essentieel opdat de wintergranen of wintervlas zouden meetellen voor het doelareaal.

Alle landbouwers met een doelareaal worden individueel op de hoogte gebracht door de Mestbank via de berichtenbox.

Belangrijk nog om te vermelden is dat de percelen waar de equivalente maatregel ‘wintergranen of wintervlas na nitraatgevoelige hoofdteelten’ wordt toegepast, slechts gedeeltelijk meetellen voor het realiseren van het doelareaal, waarbij er wordt gewerkt met een factor 0,65.

Meer info

Meer algemene informatie over de equivalente maatregelen staat op de website van de Vlaamse Landmaatschappij. Daar zijn de voorwaarden verbonden aan de equivalente maatregel ‘Wintergranen of wintervlas na nitraatgevoelige hoofdteelten’ raadpleegbaar of klik op Equivalente maatregelen

Ook belangrijke informatie omtrent de sancties bij het niet naleven van de voorwaarden zijn op de website raadpleegbaar.

 

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer