Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 okt 2023 13:35 

Nieuwe genbewerkingstechnieken


Een stimulerend Europees regelgevend kader voor nieuwe genbewerkingstechnieken is welkom als tool voor veredelaars om de duurzaamheidsdoelen van de Green Deal te realiseren en tegelijk de landbouwproductiviteit en voedselzekerheid te waarborgen. Dat stelt de SALV in zijn advies aan minister Brouns naar aanleiding van een voorstel van de Europese Commissie. De nieuwe genbewerkingstechnieken passen volgens de adviesraad binnen een veelsporige strategie van verduurzaming van het landbouw- en voedselsysteem.

Bestanden beschikbaar voor download:
Advies (742.2 Kb)

De SALV wijst op een aantal voorwaarden, aandachts- en verbeterpunten. Zo moet het kader ontwikkelaars de toegang tot genetisch materiaal verzekeren en garanderen dat landbouwers over het reproductief materiaal (zaden) kunnen beschikken. Een degelijke risicoanalyse van planten en afgeleide producten die door nieuwe genbewerkingstechnieken zijn ontstaan blijft aan de orde, zowel op het vlak van de effecten op milieu en biodiversiteit als op de menselijke en dierlijke gezondheid. Dat de technologische innovatie geen ingang mag vinden in de biologische sector kan invloed hebben op de weerbaarheid, de verduurzaming en de concurrentiekracht van de biologische productie. Dit vereist nader onderzoek.

Voor de SALV is het nu zaak om zonder dralen het voorstel te verfijnen en de nieuwe regelgeving te implementeren. Op Vlaams niveau kunnen de beleidsmakers alvast het onderzoek naar nieuwe genbewerking in kleine en nieuwe teelten stimuleren. Bioforum en BV OECO onthouden zich bij het advies. Natuurpunt/BBL formuleert een minderheidsstandpunt.

Naast de SALV formuleerde ook de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (VARIO) een positief advies. In afwachting van een meer structurele aanpassing van de GGO-regelgeving die alle innovatie steunt, in lijn met het Europees innovatieprincipe, juicht de VARIO elke verbetering van het huidige kader toe en vraagt om maximale rechtszekerheid en toekomstbestendigheid te garanderen.

 


  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer