Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 sep 2023 09:00 

‘Bluuft e bitje van de beke’


Door de droogte tijdens de zomer vorig jaar was er een volledig captatieverbod in West-Vlaanderen. Er zijn toen 70 inbreuken in West-Vlaanderen vastgesteld. Dit gaat van het afdammen van de waterloop tot het niet respecteren van het onttrekkingsverbod. Dit vernam provincieraadslid Johan De Poorter van de deputatie.

"In de meeste gevallen werden de zaken opgelost met behulp van informatieve brieven of gesprekken, maar er zijn toch 7 processen-verbaal opgesteld, waarvan 1 door de politie. Daarnaast zijn er ook 2 aanmaningen verstuurd met betrekking tot illegale mestopslag binnen de 5 meter zone en het onwettig afsluiten van waterlopen," aldus provincieraadslid Johan De Poorter.

'Blijf een beetje van de beek': geen overtredingen door eigenaren in 2022

Daarnaast vernam raadslid De Poorter dat er in 2022 geen overtredingen waren bij de 3.653 kilometer onbevaarbare waterlopen in categorie 2 die door de provincie worden beheerd. Deze waterlopen zijn onderhevig aan specifieke regels. Er moet regelmatig onderhoud aan deze waterlopen worden uitgevoerd aan beide zijden van de oevers. Daarom moeten de waterlopen en hun oevers altijd gemakkelijk toegankelijk zijn voor de waterbeheerder.

Particulieren en landbouwers zijn verplicht om een vrije doorgang te voorzien op de vijfmeterstrook en moeten één meter afstand bewaren voor grondbewerking bij waterlopen. Op de vijfmeterstrook moet namelijk de waterbeheerder kunnen passeren voor onderhoudswerken. Daarom is het niet toegestaan om beplantingen, bebouwing, constructies of ophogingen uit te voeren binnen deze zone.

"Handhaving is van groot belang. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voert actieve handhaving uit op de strook van één meter van de onbevaarbare waterlopen. Als er stedenbouwkundige constructies binnen de vijfmeterstrook zijn opgetrokken zonder de vereiste vergunning, valt dit onder de bevoegdheid van de gemeente.  De provinciale handhaving heeft namelijk geen stedenbouwkundige bevoegdheid. Als er beplantingen zijn in de vijfmeterzone, gaat de provincie altijd in gesprek met de aanliggende partij, wat als positief wordt ervaren," besluit Johan De Poorter

‘Bluuft e bitje van de beke’: https://www.west-vlaanderen.be/artikel/provincie-west-vlaanderen-roept-op-om-e-bitje-van-de-beke-te-bluven

 

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer