Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 sep 2023 10:23 

Netwerk schatting oogstdatum kuilmais LCV 2023 van start


De staalnames voor het opvolgen van de afrijping van de maïs zijn terug gestart. Verspreid over Vlaanderen volgen de LCV-partners de afrijping van de mais op zo’n 15 locaties op.

Op de verschillende opvolgingsvelden werden 4 verschillende rassen met een uiteenlopende vroegrijpheid uitgezaaid en opgevolgd. Dit jaar viel de keuze op volgende rassen: LG31206 (zeer vroeg), Benedictio (vroeg), SY Glorius (halfvroeg) en P8888 (half laat). Naar goede gewoonte zullen wekelijks op donderdag stalen genomen worden. Elke week kunnen we zo de evolutie van de droge stof gehaltes in kaart brengen en de landbouwers een nuttige informatiebron aanbieden om hun oogsttijdstip zo goed mogelijk te helpen bepalen.

In bovenstaande tabel zie je dat op geen enkele locatie droge stof percentages van meer dan 30% werden gemeten.  Met een droge stof percentage van ca 29,5% komt LG31206 op de locaties Westerlo en Tongeren wel dicht in de buurt. In Meeuwen werd eenzelfde cijfer gemeten bij Benedictio.  Over de verschillende locaties heen zien we een stijging van bijna 4% op één week.

Deze cijfers staan in schril contrast met de cijfers uit 2022. Toen werden in dezelfde regio’s op het zelfde moment cijfers van 35% en meer op getekend. Natuurlijk zit de late zaai van dit jaar - zo’n 14 dagen later- hier voor iets tussen. Vergeleken met 2022 zal de oogst sowieso later uitvallen.  De korte donkerblauwe curve (onderstaande grafiek) op basis van een beperkt aantal metingen (cijfers bij de punten) leunt voorlopig eerder aan bij die van 2019 of 2020. Een oogst die zo laat was als in 2021 verwachten we voorlopig dus niet.  De groeiomstandigheden 2023 waren een stuk beter dan in 2021, met hoogstwaarschijnlijk een hoger kolfaandeel en dus snellere afrijping tot gevolg.  Het zal van de weersomstandigheden in de komende weken  afhangen hoe de afrijping verder evolueert.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer