Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 aug 2023 09:54 

Toekomstgerichte duurzame verdienmodellen in landbouw


Op de laatste ministerraad keurde de Vlaamse Regering een nieuwe steunregeling goed voor toekomstgerichte en duurzame verdienmodellen in de landbouw op voorstel van minister Brouns. De VLIF-maatregel ondersteunt inkomensdiversificatie of -differentiatie, verbreding of nieuwe functies van het landbouwbedrijf.

Actieve landbouwers kunnen hiervoor terecht bij Vlaams Landbouw Investeringsfonds (VLIF) voor de nieuwe maatregel ‘opstart of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf’. Via deze GLB-maatregel komen ze in aanmerking voor een forfaitair bedrag (20.000 of 40.000 euro), afhankelijk van de omzet die met hun vernieuwd bedrijfsplan en verdienmodel wordt gerealiseerd op het bedrijf.

Het maken van een duidelijk en kwaliteitsvol bedrijfsplan is het doel van de maatregel. Minister van Landbouw Jo Brouns: “Zonder onderbouwde cijfers en plannen kan er geen toekomstgericht en duurzaam verdienmodel worden uitgewerkt. Met deze ondersteuning moet de sprong naar een ander verdienmodel voor meer landbouwondernemers haalbaar worden op basis van een sterk bedrijfsplan. De economische leefbaarheid van het bedrijf moet daarbij gewaarborgd worden, en de belangrijke maatschappelijke en ecologische bijdragen aan de samenleving mee in rekening gebracht.”

Om in aanmerking te komen voor de steun moet de landbouwer zijn bedrijfsplan indienen. Dat zal dan door een beoordelingscommissie getoetst worden op verschillende criteria zoals economische, ecologische en sociale duurzaamheid, de mate van vernieuwing en de economische haalbaarheid. Het Departement Landbouw en Visserij zal op verschillende momenten een blokperiode open stellen  voor deze maatregel.

Meer info op:  VLIF Opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf (vanaf 2023) | Landbouw en Visserij (vlaanderen.be)

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer