Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 jul 2023 10:46 

Perenvuur: wees waakzaam en bestrijd het


Perenkwekers in Limburg bekijken na de regenachtige periode van vorige week met argusogen of er in hun plantages perenvuur voorkomt. Het natte weer en de stevige windstoten zijn immers samen met de rondvliegende insecten een katalysator in de verspreiding van de bacterieziekte, die ook bacterievuur wordt genoemd. Een eerste haard moest al geruimd worden.

Sinds bacterievuur op Europees vlak niet meer als een quarantaineziekte wordt beschouwd, heeft de provincie Limburg een meldpunt opgericht waar onder meer landbouwers terecht kunnen als ze in hun plantages of die van collega-landbouwers het gevreesde perenvuur aantreffen. In 2021 werden door het provinciale meldpunt zestien haarden geruimd in Haspengouw, vorig jaar waren dat er maar twee. Het meldpunt werd ook vaak gebruikt als informatiepunt over bacterievuur en hierbij was het opvallend dat er toch ook vaak particulieren bezorgd waren over verdachte symptomen die ze in de eigen tuin zagen.

Voor het huidige seizoen lijkt het erop dat het aantal meldingen en daaraan gekoppelde ingrepen weer hoger zal liggen, want de afgelopen weken nam het aantal meldingen explosief toe. Vrijdagvoormiddag ondernam de provincie een eerste actie in Zepperen en werd een met bacterievuur geïnfecteerde en uit de kluiten gegroeide haag gekortwiekt.

"Vandaag wordt er voor de eerste keer dit seizoen ingegrepen op het terrein bij een omvangrijke geïnfecteerde meidoornhaag van 200 meter lang", zo lichtte gedupteerde Inge Moors (cd&v) de actie toe. "De infectie zal verwijderd worden en het achterstallige onderhoud zal worden gecorrigeerd. Door in dialoog te gaan met de terreineigenaars valt heel vaak op dat men zich niet bewust is van het gevaar dat men creëert voor de omliggende fruitteelt. De sensibiliserende aanpak die we voorstaan vanuit het meldpunt, zal op termijn dus wel vruchten afwerpen."

Voor enkele perenkwekers in de buurt van de met bacterievuur geïnfecteerde haag is het ondertussen te laat. "Hier op het perceel van een halve hectare met 850 bomen zijn zeker honderd bomen besmet", aldus perenkweker Daniel Vanhentenrijk. En dat heeft meteen grote gevolgen. "In eerste instantie moeten we de bomen uittrekken en dat is een enorm productieverlies", zo legde perenkweker Gert Claes uit. "Dan moeten er nieuwe bomen geplant worden tussen de reeds bestaande en dat brengt enorm veel werk met zich mee. Zo krijg je een plantage die niet meer honderd procent kan functioneren en ook de druk is erin aanwezig. Het is niet dat met het uittrekken van de bomen het probleem opgelost is. Het duurt drie tot vier jaar omdat er een bepaalde druk door het perenvuur opgebouwd is en dat heeft zijn tijd nodig vooraleer die verdwenen is uit de plantage."

Meldpunt bacterievuur

"Sinds de verandering van de Europese wetgeving in 2019 is er geen verplichting meer om bacterievuur te melden en te bestrijden. Daarom hebben wij bij de provincie een meldpunt ingericht", zegt gedeputeerde Moors. "Daar kunnen mensen terecht als ze vermoeden dat er een besmetting is met bacterievuur op hun terrein. Wij gaan eerst in gesprek met de perceeleigenaar en kunnen daarna eventueel een firma inschakelen om de hagen te snoeien of te rooien. Via een compensatiefonds kunnen we ook bekijken wat er eventueel als alternatieve beplanting in plaats van de hagen kan worden gezet."

"Dat meldpunt is een goed initiatief", zegt Moors nog, "maar het is dweilen met de kraan open want de laatste tijd nemen de besmettingen weer toe. Daarom heb ik Vlaams minister van Landbouw, Jo Brouns (CD&V), gevraagd om een duidelijke wet op te stellen die het probleem op grotere schaal aanpakt."


 

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer