Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 jun 2023 13:59 

"nieuw pachtdecreet loodst paard van Troje binnen"


Een pachtwet hoort te kaderen binnen een doordacht gronden- en voedselbeleid. Een stabiel grondenbeleid komt namelijk de gehele samenleving ten goede, niet alleen de landbouwsector. De vernieuwde Vlaamse pachtwet is geen van dat en laat de huidige knelpunten links liggen.

Wat nu voorligt is een welkom geschenk voor diegene die boeren als ongewenste grondbezetters aanschouwen. Een andere conclusie kan je moeilijk maken. De grondtoegang voor landbouwers wordt gewoonweg ferm beknot en ook als zittende pachter kom je op de wip te zitten. Het voorkooprecht wordt een wassen neus. Onzekere tijden lonken voor pachtend Vlaanderen en de Vlaamse voedselproductie!

De oude pachtwet was voor verbetering vatbaar, tot zover was iedereen het wel eens. De aanpassing naar vennootschappen, een betere regeling voor openbare verpachtingen (als die er ooit nog zullen zijn), een anti-misbruikregeling, zijn logisch en in de juiste tijdsgeest.

Maar wie dacht dat de beleidsmakers op hetzelfde elan verder gingen gaan en nu werk gingen maken van een Vlaams grondenbeleid, gericht op een toekomstbestendige en duurzame voedselproductie die komt van een koude kermis thuis. De toegang tot grond wordt de landbouwer steeds meer ontzegt en het nieuwe pachtdecreet bestendigt deze trend ontegensprekelijk.

Langlopende pachtcontracten, ingebed in een goede pachtwet zijn belangrijk, onontbeerlijk zelfs. Niet alleen voor de eigen, essentiële voedselproductie, ook voor een duurzaam bodembeheer.
Een duurzaam bodembeheer vraagt langdurige inspanningen, ook financieel, waarvan de boer het rendement pas na een aantal (soms vele) jaren kan verzilveren. Met wat nu voorligt wordt de ruimte aan de pachter ontzegd[HV1]  om deze noodzakelijke investeringen te doen. De vraag van de overheid naar een duurzamere landbouw klinkt opeens wel heel hol.

Pachtprijzen zijn inderdaad relatief laag ten opzichte van de huidig grondwaarde. De waarde van de grond staat dan ook los van de pachtprijs. Los van de financiële pachtopbrengst is de investering in grond een goede stabiele investering met een latente meerwaarde die eraan vasthangt en met een gegarandeerd rendement. Nu zowat de laatste bescherming wegvalt voor de boer, zullen de grondprijzen nog verder de hoogte ingaan. Dat dit ten koste gaat van een duurzaam bodembeheer en voedselproductie, lijkt geen probleem van deze meerderheid te zijn.

Wat voorligt als vernieuwd pachtdecreet, maakt het iedereen met eigen niet-landbouw-plannen voor landbouwgrond wel heel gemakkelijk om die plannen ook door te voeren en landbouwgrond te onttrekken aan de voedselvoorziening. [HV2] Het nieuwe pachtdecreet zal gemarchandeer alleen maar laten toenemen en ten onrechte gronden in agrarisch gebied laten omzetten in groen- of bosterrein.

Er is geen enkele financiële stimulans om grondeigenaren aan te moedigen hun gronden aan te houden en te verpachten.
Wie landbouwgrond heeft wordt met dit voorstel van decreet meer dan ooit gestimuleerd om deze aan de landbouw te onttrekken of allerlei achterpoorten op te zoeken om niet te verpachten. De open ruimte wordt zo een grote speeltuin voor wie het zich kan permitteren.

Onze eisen:

·        Doe de pachtwet passen in een Vlaams landbouw- en voedselbeleid

·        Toegang tot landbouwgrond voor alle landbouwers, in het bijzonder jonge landbouwers

·        Zeer sterke inperking van de ruime opzeggingsmogelijkheden. Opzeg voor landbouw ja, niet voor gemarchandeer met allerlei andere bestemmingen, al dan niet door de overheid gewenst.

·        Beperk de opzegmogelijkheden voor bijkomende vertuining.

·        Voorzie fiscale en extra-fiscale stimuli om langlopende pacht aantrekkelijk(er) te maken.

 


  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer