Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 jun 2023 07:56 

Deur op kier voor versoepeling inzaaidatum vanggewassen


Als de weersomstandigheden een tijdige inzaai van vanggewassen niet toelaten, kan er geschoven worden met de deadline. Dat heeft minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

Het natte en koude voorjaar bracht de voorjaarswerken van de boeren in de war. Het poten of zaaien van de gewassen liep veel vertraging op, waardoor ook de oogst van dit jaar een heel stuk zal opschuiven. De landbouwers vrezen daarom voor de gevolgen. De mestwetgeving verplicht namelijk om vanggewassen in te zaaien om het verlies van nutriënten tegen te gaan. Meestal moet dit voor 15 september gebeuren, een datum die dus door de late oogst in gedrang komt.

Sintobin vroeg daarom aan minister Demir of ze overweegt om het tijdstip van inzaaien van vanggewassen aan te passen aan de weersomstandigheden. De minister gaf aan dat ze haar verantwoordelijkheid zal opnemen als de weersomstandigheden zodanig extreem zijn dat tijdige inzaai van vanggewassen onmogelijk is. “Nu kan ik er nog niet op vooruitlopen, maar we zullen het de komende maanden evalueren”, klinkt het.

De oppositiepartij is tevreden met het antwoord van de minister, maar hekelt het ‘kalenderboeren’. “Zowel in 2021 als 2022 trok de natuur zich niks aan van de regelgeving van de Vlaamse regering. Ook dit jaar is dat niet anders”, aldus Sintobin.

Minister Demir verdedigt het principe wel en stelt dat het systeem logisch is en gebaseerd op wetenschappelijke vaststellingen. “Een vroege inzaai van vanggewassen is essentieel om de reststikstof na de oogst op te nemen en niet te laten uitspoelen naar oppervlakte- en grondwater. De boodschap is dan ook dat vanggewassen tijdig ingezaaid moeten worden om de waterkwaliteit te vrijwaren”, aldus Demir.

 


  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer