Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 mei 2023 13:16 

Protest in Brussel tegen Europese natuurherstelwet


Bb organiseert samen met Copa-Cogeca, de koepel van Europese landbouworganisaties, op donderdag 1 juni een protestactie voor het Europese Parlement in Brussel tegen de Europese natuurherstel wet. Het is nog onbekend hoeveel tractoren en landbouwers aan de demonstratie zullen deelnemen, maar het gaat eerder om een “kleinschalig protest met impact”, zo klinkt het

Nele Kempeneers geeft aan dat op Europees niveau binnenkort gestemd zal worden over de natuurherstelwet. Ondertussen klinken er bij verschillende lidstaten steeds bewaren tegen de wet zoals hij nu op tafel ligt. Zo pleitte Premier Alexander De Croo (Open Vld) er recent voor om de “pauzeknop” in te drukken nadat ook de Franse president Emmanuel Macron zijn zorgen al had geuit.

Ook de landbouwcommissie en de visserijcommissie van het Europese Parlement hebben zich al tegen de wet gekeerd. En binnenkort moeten de Europese raad en het Europese Parlement een positie innemen. “Met een flash actie willen we de aandacht van de Europarlementariërs trekken en hen waarschuwen voor de gevolgen”, verklaart Kempeneers die benadrukt dat de actie zeker niet de omvang van het tractorproject van begin maart zal hebben. Toen trokken naar schatting 3.000 tractoren van over heel Vlaanderen in colonne naar Brussel. 

Volgens BB kan de natuurherstelwet tot gevolg hebben dat er meer landbouwgrond verloren gaat voor natuurherstel. Bovendien vreest het voor een negatieve impact op vergunningverstrekking of -verlenging. Het verwijst daarbij naar de instandhoudingsdoelstellingen en het stikstofdossier dat de sector momenteel op slot houdt. “Met deze actie roepen we beleidsmakers op om ervoor te zorgen dat de natuurherstelwet in haar huidige vorm niet goedgekeurd wordt op het Europese toneel”, besluit Kempeneers.

De actie gaat door op het Luxemburgplein, vlak aan het Europees parlement. De actie vindt plaats om 9u30 en het einde is voorzien tegen 11 uur.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer