Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 mei 2023 08:12 

Schade aan natuur wordt duidelijk na illegale rave


Volgens het Agentschap Natuur en Bos hebben de deelnemers aan de illegale rave in Brustem afgelopen weekend schade aangericht aan de lokale fauna en flora. Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters verdedigt echter de aanpak van de illegale bijeenkomst: “Er is kritiek, maar dat kan van mij afglijden,” zegt hij.

Ambtenaren van het Agentschap Natuur en Bos deden maandag na afloop van de rave vaststellingen op het terrein. Een volledige inschatting van de schade heeft dat niet opgeleverd, volgens woordvoerder Jeroen Denaeghel is het dan ook onmogelijk om de impact op de natuur helemaal in te schatten.

Maar er zijn wel tal van aanwijzingen van schade: zo werden er tientallen brandplekken aangetroffen op beschermde graslanden, en werden ook dassenburchten verstoord. “In één burcht had zelfs iemand zijn gevoeg gedaan”, zegt Matthieu Helleputte van Animal Rescue Service. “Er lag overal toiletpapier. De brandweer moest maandag zelfs nog branden blussen op het terrein.” Ook nesten van eikelmuizen, een beschermde diersoort, werden verstoord.

523 politiemensen van de lokale en federale politie controleerden in totaal 677 personen en 324 voertuigen naar aanleiding van de illegale rave. Dat leidde tot de intrekking van 45 rijbewijzen. Er werden 36 pv’s opgesteld voor drugs in het verkeer, en 49 onmiddellijke minnelijke schikkingen werden uitgeschreven voor drugsbezit. Verder waren er 212 onmiddellijke inningen voor wildparkeren. Er zijn ook 20 gerechtelijke pv’s opgesteld voor drugs.

Het aantal arrestaties blijft op 9. Daarbij zitten de vermoedelijke organisatoren van het illegale feest. Voor het parket van Limburg blijft het dus belangrijk om de organisatie in beeld te krijgen zodat bij die personen de schade en kosten verhaald kunnen worden. “We gaan niet op jacht met de fanfare op kop, maar er is verder onderzoek nodig. Er waren zeker aanwijzingen om deze personen te arresteren. We trachten deze organisatie in kaart te brengen. Onderzoek is nodig om het dossier te stofferen. Er is beeldvorming en dat gebeurt een stuk op het terrein en een stuk met opzoekwerk op sociale media,” aldus procureur Vermeiren.

Voor de aanpak van de rave, waar veel drank en drugs gebruikt werden, werd ook de provinciale fase de ziekenhuiscapaciteit opgeschaald. Negen personen werden naar het ziekenhuis overgebracht. “De werking van het Sint-Trudoziekenhuis en de omliggende ziekenhuizen mochten niet in het gedrang zou komen. Daarom hebben we ook de civiele bescherming mee op het terrein gekregen,” aldus gouverneur Jos Lantmeeters.

Via de noodcentrale 112 kwamen vijftien oproepen binnen. Drie daarvan zijn met een MUG-team uitgevoerd, en elf zijn afgehandeld door een extra ambulance uit de hulpverleningszone Zuid-West Limburg. Eén patiënt werd ter plaatse verzorgd. Negen mensen zijn naar het Sint-Trudoziekenhuis afgevoerd, en vijf keer werd er niemand gevonden op het militair domein.

Er stonden verder hulpverleners in vooralarm paraat van het Vlaams Kruis en het Rode Kruis. Defensie zelf had zestien leden van de militaire politie ingezet voor de controles in de onmiddellijke omgeving van het terrein. Verder zijn er 120 militairen ingeschakeld voor de sweeping van het terrein nadat het illegaal georganiseerde feest beëindigd was.

Gouverneur Lantmeeters blikte maandag met Truiens burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V), Limburgs procureur des konings Guido Vermeiren, Robin Minten van de federale politie en korpschef Steve Provost van de lokale politie terug op de gebeurtenissen.

Lantmeeters benadrukte nogmaals dat het verlaten militair domein een zeer bebost gebied is van 400 hectare groot. “Het is pro forma omheind, maar de feestvierders zijn langs alle kanten en uit alle windstreken naar daar gekomen met al hun materiaal. Er is geen mogelijkheid om de toegang volledig af te sluiten. Het ging niet om een duidelijk omlijnde organisatie. Er waren geen officiële toegangen. De loodsen lagen allemaal in bosrijk gebied.”

“Dit was geen lokale Chirogroep of scouts die een fuif organiseert”, aldus nog Lantmeeters. “Er waren geen duidelijke verantwoordelijken, maar ze hadden wel onderling afspraken gemaakt. Er is een pamflet uitgedeeld, waarin stond dat ze zich zouden gaan verenigen als de politie hen benaderde,” legde Lantmeeters uit.

Lantmeeters zei wel dat het crisisbeheer uitgebreid zal geëvalueerd worden. “Er is misschien nood aan een wetgevend kader inzake illegale party’s. Deelname of aanwezig zijn op dergelijke activiteiten is immers niet strafbaar”, klonk het. “We willen weten hoe het kan dat zoiets hier gebeurt zonder dat we dat vernomen hebben. Nu kunnen alleen de organisatoren, mits identificatie, vervolgd worden. Misschien zijn er ook wetgevende initiatieven nodig voor de bestuurlijke opvolging van verenigingen op het internet, die dergelijke illegale feesten organiseren”, aldus Lantmeeters.

Korpschef Steve Provost van de lokale zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken zei dat het vrijdagavond onmogelijk was om de rave een halt toe te roepen. “In een halfuur tijd waren de muziekinstallaties aan de elf hangars opgebouwd en drie kwartier later werd er al muziek gespeeld. We waren te laat om op dat moment nog in te grijpen.” Het overgrote deel van de duizenden aanwezigen op de raveparty was onder invloed van drank of drugs, en dat maakte de situatie nog complexer. Daar kwam het uitgestrekte beboste gebied bij op een domein van 400 hectare groot.

Provost gaf mee dat anderhalf jaar geleden al eens een vrachtwagen onderschept was met materiaal om een rave te laten plaatsvinden op hetzelfde domein. In 2015 vond er effectief een rave plaats in een bunker, waar 500 tot 1.000 personen aanwezig waren, maar dat illegaal feest kon dezelfde nacht gestopt worden.

“Ze hadden zich heimelijk voorbereid, en wij waren zeker ook verrast. Dit was niet te voorzien, zeker niet dat er minimaal 10.000 personen zouden opdagen. We werden ermee geconfronteerd en moesten het oplossen. Er is meteen overgeschakeld naar crisisbeheer. We moesten het bekijken met de mensen die in onze provincie beschikbaar waren, want er was ook nog onder meer voetbal in Genk”, aldus Lantmeeters. “We moesten ons bliksemsnel organiseren. Zondag is naar de provinciale fase opgeschakeld. Nu zien we dat de multidisciplinaire beheersing van het probleem gewerkt heeft. Onze strategie was het vandalisme en het ongemak bij de buren maximaal beperken. Er werden intensieve patrouilles in de omliggende wijken uitgevoerd die wildparkeerders direct verbaliseerden,” legde Lantmeeters uit.

Ten tweede was het de bedoeling van de ordediensten om escalatie te voorkomen. “We wilden een snelle vreedzame beëindiging van een illegale rave en dat is zondagavond gelukt. We hebben niks gedoogd en zijn meteen in onderhandeling getreden. We hebben politie het terrein opgestuurd en daarbij is fantastisch werk geleverd. We hadden dus een onderhandelteam op het domein. Er waren agenten in burger aanwezig. Ten derde wilden we de verkeersveiligheid handhaven en een controle houden op de toestroom, waarbij alle politieploegen van Limburg en de federale wegpolitie ingeschakeld werden’, zei de provinciegouverneur nog.

“De medische interventies op de raveparty zijn door de politie begeleid moeten worden. Ten vierde was er de beeldvorming voor het gerechtelijk onderzoek. Vanaf het begin was het duidelijk dat we de verantwoordelijken moesten identificeren. We moeten ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurt in onze provincie,” aldus Lantmeeters.

Het is de bedoeling om de schade van onder meer bewoners, landbouwers en bedrijven en de kosten voor de inzet van politie en hulpdiensten te verhalen op de organisatoren van de rave. “We zijn nog bezig met de nazorg”, aldus Lantmeeters. “Maandag is al door de diensten van de stad Sint-Truiden het openbaar domein opgekuist en het afval opgehaald. We inventariseren ook de schade. Er is onder meer schade aan natuur, bij buurtbewoners en aan de accommodatie. Zo is bijvoorbeeld de omheining van Droneport beschadigd, net als gewassen van landbouwers en eigendommen van bewoners. We laten hen niet in de steek en daarom willen we de schade verhalen op de organisatie. We willen ook de kosten inzake politie-inzet verhalen op de organisatoren, net als de inzet van hulpdiensten maar ook de kosten van de opschaling van ziekenhuiscapaciteit. We zijn zelfs moeten overgaan tot de sluiting van het luchtruim boven Brustem”, legde Lantmeeters uit.

 


  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer