Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 nov 2022 17:54 

Aanpassen van de Pachtwet


Vraag om uitleg over het aanpassen van de Pachtwet van Ludwig Vandenhove aan minister Jo Brouns

De voorzitter

De heer Vandenhove heeft het woord.

Ludwig Vandenhove (Vooruit)

Minister, het is een korte vraag, omdat er recent nog vragen zijn geweest over de Pachtwet. Er liggen nu een aantal dossiers op een hoop. Dat is eigen aan de politiek, ik neem dat niemand kwalijk. Blijkbaar zou op de tafel van de Vlaamse Regering een dossier over de Pachtwet liggen, tussen die hele hoop. Nu, de landbouwers wachten toch wel op de nieuwe Pachtwet. Voor deze legislatuur is immers een echte wijziging aangekondigd. Het Vlaams Parlement zou daar een grote rol in spelen en erbij betrokken worden, maar eigenlijk ligt het debat sinds juni vorig jaar helemaal stil. Buiten de hoorzitting is er niets meer gebeurd. Vandaar mijn vraag naar de recente politieke evoluties.

Minister, wat is de stand van zaken in dit dossier? Welke timing stelt u voorop voor het aanpassen van de Pachtwet? Kunt u een exacte timing geven? Dat moet niet de precieze dag zijn, maar toch minimum een bepaalde maand of drie maanden. Waarom blijft het oponthoud duren?

Welke rol zal het Vlaams Parlement nog spelen in dit dossier? Voorzitter, ik denk dat u daar als voorzitter van deze commissie een belangrijke rol in speelt, hoewel u de laatste weken en dagen andere bekommernissen hebt dan de Pachtwet. (Opmerkingen van de voorzitter)

De voorzitter

Minister Brouns heeft het woord.

Minister Jo Brouns

Collega Vandenhove, in januari van dit jaar heeft collega Crevits in deze commissie nog aangegeven dat het de bedoeling is dat de hervorming van de Pachtwet deze legislatuur een feit is. Dit is evident want, zoals u zelf aangeeft, hebben we dat afgesproken in het regeerakkoord. Daarin staat trouwens ook zeer concreet wat de contouren zijn van de hervorming van de pachtwetgeving: het moet een slimme hervorming zijn, met onder meer de nadruk op schriftelijk contracten en evenwichtigheid tussen de rechten en plichten van de partijen, maar steeds met respect voor de vrije teeltkeuze van de pachter.

De gesprekken binnen de meerderheid om tot een volledig uitgewerkt tekstvoorstel van decreet te komen op basis van een bevraging van alle betrokken actoren zijn nog steeds gaande. Dat we hiervoor iets langer de tijd nemen, is voor mij van ondergeschikt belang. Voor mij is het wel belangrijk dat er tegen het einde van de legislatuur een kwaliteitsvolle gewijzigde pachtwetgeving is. Dat is de ambitie van de meerderheid en daar wordt hard aan voortgewerkt.

Het Vlaams Parlement in het algemeen en deze commissie in het bijzonder zullen vanzelfsprekend als decreetgever ten volle hun rol kunnen spelen. Eenmaal de teksten in het parlement zijn ingediend, zult u er dus samen met de collega’s uw licht over kunnen laten schijnen.

De voorzitter

Mijnheer Vandenhove, om u gerust te stellen en in aanvulling van wat de minister gezegd heeft, kan ik u meedelen dat we, ondanks andere beslommeringen, gisteren tot een definitief akkoord gekomen zijn om de Pachtwet af te ronden. We zullen deze, volledig volgens de procedure, met advies van de Raad van State, zoals het hoort, straks indienen in het parlement. Het zal binnenkort hier op het bord verschijnen. Ik denk dat ik dit mag zeggen, namens de collega’s van de meerderheid, waarmee we goed hebben samengewerkt om tot dit voorstel te komen. We zitten echt in de finale fase, we hebben al dikwijls gedacht dat we er waren, maar nu zijn we er.

De heer Vandenhove heeft het woord.

Ludwig Vandenhove (Vooruit)

Dank u, voorzitter. Misschien moet u eens vaker antwoorden, dan krijgen we meer concrete antwoorden.

Minister, ik dank u voor uw antwoord.

De voorzitter

Mevrouw Coudyser heeft het woord.

Cathy Coudyser (N-VA)

Ik kan alleen maar bevestigen dat we inderdaad onze tijd hebben genomen om tot een goed Pachtdecreet te komen binnen de contouren van het regeerakkoord en op basis van de conceptnota die we ingediend hebben. We zijn gisteren effectief geland met een akkoord. Dat wordt eerstdaags ingediend, en ik kijk uit naar de parlementaire procedure.

De voorzitter

De heer Coenegrachts heeft het woord.

Steven Coenegrachts (Open Vld)

Ik heb daar weinig aan toe te voegen. Er wordt nog een beetje gevijld aan de tekst, mijnheer Vandenhove. We hopen u zo snel mogelijk de juiste tekst te bezorgen. We zullen met veel plezier naar het applaus luisteren dat u ons daarvoor zult geven.

De voorzitter

De heer Vandenhove heeft het woord.

Ludwig Vandenhove (Vooruit)

We wachten af maar ik ben er zeker van dat het nu komt. U zou nu natuurlijk kunnen zeggen, collega Coenegrachts: ‘Is dat geen getelefoneerde vraag?’. Maar goed, ik zit in de oppositie.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer