Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 24 okt 2022 09:50 

Aviko opent in Poperinge modernste frietfabriek van Europa


Aviko, een aardappelverwerkend bedrijf dat behoort tot de internationale agrofood onderneming Royal Cosun, heeft in Poperinge de modernste frietfabriek van Europa geopend. Wekelijks moeten er 220.000 kilo aardappelvlokken en 3,5 miljoen kilo diepvriesfrieten geproduceerd worden. “We kiezen voor deze regio wegens de centrale ligging in de Europese aardappelgordel en omdat we hier letterlijk tussen de aardappelvelden liggen”, zegt Kor Coole, productiedirecteur voor de nieuwe site in Poperinge.

De diepvriesfrieten die hier worden geproduceerd zijn volgens Cor Koole ruimschoots voldoende om elke Belg wekelijks van een bakje frieten te voorzien. “Deze nieuwe fabriek is uitgerust met een friettunnel van 67 meter lang en een vrieshuis van 42 meter hoog en met de oppervlakte van een voetbalveld”, zegt Koole. “We investeerden hier 200 miljoen euro om de site te realiseren. Goed voor 190 jobs, waarvan 125  aanwervingen.”

De enorme productie is onder meer mogelijk door een ver doorgedreven digitalisering en automatisering. “Het vriesmagazijn, met een capaciteit van 50.000 pallets, beperkt de menselijke inbreng tot een minimum. En door het gebruik van sensoren en heel wat data garanderen we een optimale efficiëntie, kwaliteit en voedselveiligheid in onze productie. Wat de aardappelverwerker ook toelaat om tot 100 verschillende soorten frieten te verwerken die verschillen in aardappelsoort, afmetingen, kleur en gaartijd.”

Verder gaat ook niets van de aardappel verloren. “Een patat heeft een schilverlies van zowat 8%. Met 40 miljoen aardappelen per week blijft er dus aardig wat schilafval over. Dat wordt verwerkt in veevoeder. Het vocht met zetmeel dat vrijkomt bij het snijproces, kan gebruikt worden bij de productie van behanglijm of papier. Het water dat we gebruiken zuiveren we weer op naar oppervlakte- en drinkwaterkwaliteit. Via een bufferbekken kunnen landbouwers in de regio hier ook gebruik van maken.” Alle aardappelen komen van de velden in de directe omgeving wat voor een duurzaam transportbeleid zorgt. En met 2.500 zonnepanelen op het dak van het vrieshuis en een warmtekrachtcentrale is er voldoende elektrisch vermogen om de site autonoom te laten werken.

Aviko heeft al een fabriek in Proven, waar 200 medewerkers puree-variëteiten, gratins en andere aardappelspecialiteiten bereiden. “We hebben daar de frietlijn gesloten en we beraden ons nog over wat we met de vrijgekomen ruimte zullen doen. 45 personeelsleden uit Proven zijn nu hier aan de slag. Maar de toekomst voor die fabriek ziet er zeker nog goed uit”, benadrukt Koole.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer