Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 24 okt 2022 09:50 

Aviko opent in Poperinge modernste frietfabriek van Europa


Aviko, een aardappelverwerkend bedrijf dat behoort tot de internationale agrofood onderneming Royal Cosun, heeft in Poperinge de modernste frietfabriek van Europa geopend. Wekelijks moeten er 220.000 kilo aardappelvlokken en 3,5 miljoen kilo diepvriesfrieten geproduceerd worden. “We kiezen voor deze regio wegens de centrale ligging in de Europese aardappelgordel en omdat we hier letterlijk tussen de aardappelvelden liggen”, zegt Kor Coole, productiedirecteur voor de nieuwe site in Poperinge.

De diepvriesfrieten die hier worden geproduceerd zijn volgens Cor Koole ruimschoots voldoende om elke Belg wekelijks van een bakje frieten te voorzien. “Deze nieuwe fabriek is uitgerust met een friettunnel van 67 meter lang en een vrieshuis van 42 meter hoog en met de oppervlakte van een voetbalveld”, zegt Koole. “We investeerden hier 200 miljoen euro om de site te realiseren. Goed voor 190 jobs, waarvan 125  aanwervingen.”

De enorme productie is onder meer mogelijk door een ver doorgedreven digitalisering en automatisering. “Het vriesmagazijn, met een capaciteit van 50.000 pallets, beperkt de menselijke inbreng tot een minimum. En door het gebruik van sensoren en heel wat data garanderen we een optimale efficiëntie, kwaliteit en voedselveiligheid in onze productie. Wat de aardappelverwerker ook toelaat om tot 100 verschillende soorten frieten te verwerken die verschillen in aardappelsoort, afmetingen, kleur en gaartijd.”

Verder gaat ook niets van de aardappel verloren. “Een patat heeft een schilverlies van zowat 8%. Met 40 miljoen aardappelen per week blijft er dus aardig wat schilafval over. Dat wordt verwerkt in veevoeder. Het vocht met zetmeel dat vrijkomt bij het snijproces, kan gebruikt worden bij de productie van behanglijm of papier. Het water dat we gebruiken zuiveren we weer op naar oppervlakte- en drinkwaterkwaliteit. Via een bufferbekken kunnen landbouwers in de regio hier ook gebruik van maken.” Alle aardappelen komen van de velden in de directe omgeving wat voor een duurzaam transportbeleid zorgt. En met 2.500 zonnepanelen op het dak van het vrieshuis en een warmtekrachtcentrale is er voldoende elektrisch vermogen om de site autonoom te laten werken.

Aviko heeft al een fabriek in Proven, waar 200 medewerkers puree-variëteiten, gratins en andere aardappelspecialiteiten bereiden. “We hebben daar de frietlijn gesloten en we beraden ons nog over wat we met de vrijgekomen ruimte zullen doen. 45 personeelsleden uit Proven zijn nu hier aan de slag. Maar de toekomst voor die fabriek ziet er zeker nog goed uit”, benadrukt Koole.

 


  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer