Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 06 okt 2022 09:56 

Elke dag van oktober ongeval met landbouwvoertuig


In de maand oktober gebeurt elke dag een ongeval met een landbouwvoertuig. Verkeersinstituut VIAS roept in deze oogstperiode op tot wederzijdse alertheid: “Het is aan landbouwers om hun modder zoveel mogelijk van de weg te vegen, maar andere weggebruikers moeten er zich ook bewust van zijn dat er nu veel activiteit is en dat snelheid moet aangepast worden”, klinkt het.

In oktober vorig jaar gebeurden liefst 30 letselongevallen waarbij een landbouwvoertuig was betrokken. Het jaar daarvoor waren dat er in die maand 15, maar in september ook 30. In 2019 was 21 keer een tractor of ander landbouwvoertuig betrokken in een ongeval met gewonden. “Niet onlogisch dat oktober de meest precaire maand is”, zegt Stef Willems van VIAS, dat de cijfers heeft verzameld en gebundeld. “Oktober is doorgaans de maand waar op veel plaatsen nog van alles geoogst wordt.” Ook in september en in de zomermaanden, wanneer op akkers en velden gezaaid en geoogst wordt, liggen de ongevallencijfers hoog. Zo’n landbouwvoertuig blijft groot en breed. 2,55 meter, volgens de regels, maar breder kan ook mits een aantal uitzonderingsregels. Alleen zijn de weersomstandigheden in de zomer doorgaans beter, waardoor modder - wat bij een groot deel van de ongevallen toch de oorzaak is - minder een rol speelt. Ook de zichtbaarheid is dan beter.

In de provincie West-Vlaanderen gebeuren de meeste ongevallen. Vorig jaar waren dat er 39. Het jaar daarvoor 30. Ook in Limburg, Oost-Vlaanderen en Namen liggen de cijfers hoger dan elders. In 2021 gebeurden daar respectievelijk 22, 32 en 24 letselongevallen met landbouwvoertuigen. Ter vergelijking: in meer verstedelijkte provincies, zoals Vlaams- en Waals Brabant, waren dat er 9 en 4. In Brussel gebeurde geen enkel ongeval waarbij een landbouwer betrokken was.

We vragen ook begrip voor landbou­wers. Zij kunnen niet elke keer ze van hun land komen, een uur gaan vegen. Modder is nu eenmaal niet te vermijden. Automobi­lis­ten moeten ook hun snelheid aanpassen.

Verkeersinstituut VIAS roept op tot alertheid, zeker in deze tijd van het jaar. “In regio’s waar veel aan landbouw wordt gedaan, is het absoluut een aandachtspunt. Voor landbouwers - zij mogen de modder van hun akkers niet zomaar op de openbare weg achterlaten -, maar ook voor fietsers en automobilisten. Het is ook aan hén om hun snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden, de staat van de weg en de zichtbaarheid. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. De cijfers blijven stabiel, in de voorbije vijf jaar vielen jaarlijks tussen de 80 en 120 slachtoffers bij een ongeluk tussen landbouwvoertuig en wagen en tussen de 33 en 41 slachtoffers bij een ongeluk tussen landbouwvoertuig en fietser, en dus moeten we blijven sensibiliseren.”

VIAS vraagt ook begrip. Want inderdaad, landbouwers zijn er wel voor verantwoordelijk dat ze de weg die aan hun akkers ligt, vrijmaken van modder, maar het moet ook praktisch doenbaar blijven, vinden ze. “Een landbouwer kan niet elke keer hij van zijn land komt, een uur gaan vegen om alles proper te maken. Modder is nu eenmaal niet te vermijden. De algemene regel is ‘zo snel mogelijk’. Soms vegen ze slechts kort na elke rit en houden ze de grote schoonmaak voor als ze enkele keren over en weer gereden zijn. Al moeten ze gevaar wel signaliseren.”

 


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer