Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 sep 2022 08:38 

“BB draagt verpletterende verantwoordelijkheid voor pijnlijke situatie van de boeren"


De BB en haar financiële participaties moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de winsten investeren in een fonds dat de Vlaamse boeren door de nakende moeilijke transitie moet helpen. Dat concludeert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) na het zien van de Pano-reportage over de BB. In het één-programma getuigden boeren over hun bedenkingen bij de BB en de landbouwindustrie.

BB draagt een "verpletterende verantwoordelijkheid" voor de pijnlijke situatie waarin boeren zich vandaag bevinden, vindt de minister. "En in plaats van hun verantwoordelijkheid te nemen, vragen ze het stikstofbeleid aan te passen. Net omdat dat past in hun business model: meer geld voor de BBholding. En dat terwijl onze boeren vechten voor een eerlijke prijs."

De N-VA-minister trekt een parallel met de Nederlandse situatie, waar in de Tweede Kamer een discussie woedt over het financieel aansprakelijk stellen van de Rabobank, de Nederlandse bank die historisch vergroeid is met de landbouw. "Ook de BBholding is aandeelhouder van een bank (KBC, red.)", merkt Demir op.

In de reportage werden enkele landbouwers aan het woord gelaten die zich vragen stellen bij de rol van de BB, onder meer omdat de organisatie “altijd” zou adviseren om uit te breiden. In het kader van de stikstofcrisis en de sectorale omslag waar de landbouwers voor staan, roept de minister BB op om "hun winsten van de voorbije twee jaar, 800 miljoen euro, te steken in een fonds om onze boeren te helpen.”

"Nu we op een keerpunt staan met ons stikstofbeleid en de verantwoordelijkheden duidelijk zijn, is mijn vraag bovenal: wat doet de BB terug voor de boer?” De Pano-reportage sterkt Demir ook in de overtuiging dat "het besliste stikstofakkoord van collega Crevits en mezelf bovenal uitgevoerd moet worden, zonder pardon. Doen we dat niet, dan maken we de landbouwer blaasjes wijs.”

In het voorjaar sloot de Vlaamse regering een stikstofakkoord. Momenteel worden de vele inspraakreacties die in de zomermaanden bezorgd werden, verwerkt. Daarna volgt de verdere bespreking binnen de Vlaamse regering.

Vlaams Belang: “We bewijzen boeren hier geen dienst mee”

Eveneens op Twitter laat Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin weten wat hij vindt van de Pano-reportage. “Ik ben niet veel wijzer geworden van deze reportage en de boeren werden er geen dienst mee bewezen. Een clinch tussen minister Demir en BB interesseert mij niet, wel een leefbare toekomst voor onze landbouwersgezinnen”, stelt hij. Om er nadien aan toe te voegen: “Over de absurde en onrealistische Europese natuurrichtlijnen heeft men het gisteren in Pano natuurlijk niet gehad. Logisch als je zag wie de ‘experten’ waren.

Mieke Schauvliege, Vlaams parlementslid voor Groen, vindt dat de “woekerwinsten” van de BB geïnvesteerd moeten worden in natuurherstel en in een duurzame toekomst voor de landbouwsector. Dat zegt ze donderdag, daags na de ‘Pano’-reportage over de BB en als reactie op de oproep van Demir.

Schauvliege steunt die oproep dus, maar ze vindt dat daar wel een duidelijke voorwaarde aan moet worden gekoppeld. “Het is voor ons vanzelfsprekend dat de BB, die zich jarenlang verrijkte op kap van onze boeren, moet bijdragen aan natuurherstel en het uitkopen van boeren die nu gedwongen worden tot sluiting. Tegelijk moet er eindelijk ingezet worden op een échte omslag van de landbouwsector. Meer van hetzelfde is géén optie meer.”

Schauvliege wil dat er ingezet wordt op een “grote systeemverandering die onze boeren toekomst geeft én die rekening houdt met wat onze natuur aankan”. “De fetisj dat nieuwe technologieën grootschalige industrialisatie volledig compenseren, moet losgelaten worden. De huidige crisis toont aan dat dit recept niet werkt. Technologie zal altijd een bondgenoot zijn, maar is geen heilige graal.”

 


  Nieuwsflash
 
Nitraatresiducontrole op jouw perceel Lees meer
 
 
Een expertisecentrum voor klimaatwetenschap in België Lees meer
 
 
Naadloze ensemblevoorspellingen voor slimme waterputten Lees meer
 
 
Hou voor teeltplan 2024 rekening met het niet-productief areaal (NPE) Lees meer
 
 
Omwonenden Ventilus krijgen ruimere compensatie Lees meer
 
 
Uitstoot stikstof zeeschepen zeer hoogLees meer
 
 
Voorstel van decreet over de programmatische aanpak stikstofLees meer
 
 
Verkoop Belgische mengvoeractiviteiten ForFarmers aan Arvesta goedgekeurdLees meer
 
 
Onkruidbestrijding wintertarwe najaar Lees meer
 
 
Onkruidbestrijding wintergerst najaar Lees meer
 
 
Aandacht bij het gebruik van prosulfocarb Lees meer
 
 
Graanavond 2023 rassenbesprekingLees meer
 
 
Verliezen in de melkveehouderij door hittegolven becijferd Lees meer
 
 
Biologische kwaliteit oppervlaktewater op het goede spoorLees meer
 
 
Carbon Farming Lees meer
 
 
Prijsstijgingen landbouwproducten in EU zwakken af Lees meer
 
 
N-VA bereid om stikstofdecreet aan te passen Lees meer