Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 sep 2022 09:41 

Opvolging fytomiddelen in de waterlopen


Ons oppervlaktewater is nog te vaak vervuild met gewasbeschermingsmiddelen. Dit geeft niet alleen problemen naar milieu, maar ook naar drinkwaterproductie. Om je een beter zicht te geven op die problematiek zullen we de komende maanden de meetresultaten delen van enkele meetpunten. Deze maand vind je de meetresultaten van juli terug.

Maandelijkse meting waterkwaliteit VIJF ACTIEVE STOFFEN OPGEVOLGD

In deze maandelijkse nieuwsbrief worden telkens vijf actieve stoffen opgevolgd. Deze actieve stoffen komen van middelen die op dat moment veel gebruikt worden om de gewassen te beschermen én ook regelmatig in te hoge concentraties in het water teruggevonden worden. 

Die actieve stoffen wijzigen elke maand en vooraf zullen we ook laten weten welke de volgende maand gemonitord worden. Twee maanden na de metingen zullen de resultaten telkens gedeeld worden in deze nieuwsbrief. Je ziet telkens de meetresultaten van 2021 en 2022. We willen daarmee een vergelijking maken tussen deze twee jaren en willen je hiermee ook motiveren om dit jaar betere resultaten te halen dan in 2021.

GEMETEN ACTIEVE STOFFEN JULI

In juli werden er door VMM en De Watergroep minder metingen uitgevoerd. De resultaten zijn voor juli enkel gebaseerd op metingen door De Watergroep. Er zijn dus geen resultaten voor de Gaverbeek aangezien De Watergroep daar geen staalnamepunten heeft.

actieve stof handelsnamen Hoogste meetresultaat juli 2022 (µg/L) Hoogste meetresultaat juli 2021 (µg/L)
Blankaart Bollaertbeek Gaverbeek Blankaart Bollaertbeek Gaverbeek
bentazon Basagran, Corum,...  0,152 0,061 geen meting  1,08 0,881 0,295
clopyralid Bofix, Matrigon, Glopyr, Cliophar, Primus, Trevistar, Vivendi,…  0,159 0,122 geen meting  0,152 0,306 0
dimethenamid Frontier Elite, Arundo, Akris, Butisan gold  < detectielimiet 0,5 geen meting  9,8 2,347 0,129
MCPA U46M, Bofix, Cirran,… ,                                           < detectielimiet 0,042 geen meting  0,179 0,137 0,61
propamocarb Infinito, Proxanil, …  < detectielimiet geen meting  geen meting  0 1,045 0
norm drinkwaterkwaliteit milieukwaliteitsnorm
  geen overschrijding    <50x overschrijding    >50x overschrijding * = overschrijding

Conclusies:

  • Het spuiten van boontjes is nog steeds aan de gang en uit zich in een lichte overschrijding van bentazon. Bentazon spoelt zeer makkelijk uit naar de ondergrond, dus elke overschrijding van de waterkwaliteit is ernstig te nemen. Er is weliswaar een sterke verbetering ten opzichte van 2021.
  • Er werd in juli vrij veel clopyralid ingezet en dit uit zich in metingen vergelijkbaar met 2021.
  • Wat dimethenamid betreft, is er een duidelijke verbetering ten opzichte van 2021 te zien. Er is enkel in de Bollaertbeek een kleine overschrijding. 
  • Voor MCPA en propamocarb is er nergens een overschrijding van de drinkwaternorm te meten. Opnieuw een verbetering ten opzichte van 2021.
  • Het lijkt erop dat de meetresultaten in 2022 een stuk beter zijn dan die van 2021. Deze trend is al enkele maanden zichtbaar. Het is weliswaar droog geweest en er is dus weinig afspoeling geweest van verharde oppervlaktes. Maar toch lijkt het erop dat er, vooral in de Bollaertbeek, ernstige inspanningen geleverd worden om de overschrijdingen te beperken. 

We dringen aan om elkaar te sensibiliseren rond puntvervuiling. Spreek je buren, kennissen,... aan en hoor hoe zij daarmee omgaan en leer van elkaar. Door het probleem samen aan te pakken, kunnen we de waterlopen verder beschermen. 

Uitwendige reiniging spuittoestel

Wees je ervan bewust dat er aan de buitenzijde van je spuittoestel ook spuitresten kleven. Die komen daar aan door drift, vermorsing, ... Als je je toestel uitwendig reinigt, komen die resten ook los. Dat spoelwater moet je dus opvangen en verwerken of afspuiten op een onverhard terrein. 

In samenspraak met Inagro kunnen we een 'carwash' voor spuittoestellen organiseren bij jou in de buurt. Spreek met een aantal landbouwers af of met je lokale bedrijfsgilde, landbouwraad, ... om zo'n moment te organiseren. Inagro levert alle materiaal aan om te reinigen en je kan met je spuittoestel komen naar de 'carwash'. Wij vangen het spoelwater op en verwerken dit. 

Lijkt dit je iets? Neem dan contact op voor meer info en verdere afspraken.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer