Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 aug 2022 09:31 

Vlaamse regering staat voor hete herfst, met stikstof, Ventilus en energiedossier


De Vlaamse meerderheid staat voor een uitdagend politiek jaar, wellicht het laatste waarin nog grote beslissingen kunnen worden genomen, in aanloop naar de verkiezingen van 2024. Met het stikstofdossier, de beslissing over de Ventilus-hoogspanningslijn en de loodzware energiefactuur zijn er nijpende dossiers te over, terwijl er nauwelijks geld voorhanden is. Het tekort zal volgens de jongste schatting van de SERV minstens 1,7 miljard euro bedragen in 2023.

Dat cijfer gaat uit van ongewijzigd beleid, maar in september start de regering aan de begrotingsbespreking voor 2023. Op 26 september wordt het resultaat van die oefening voorgesteld in de Septemberverklaring van minister-president Jan Jambon (N-VA) voor het parlement.

Alvast CD&V heeft al heel vroeg duidelijk gemaakt wat het bij die bespreking uit de brand wil slepen. Het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, moet omhoog. De regering besloot vorig jaar om het basisbedrag jaarlijks niet meer met 2 procent, maar met 1 procent te indexeren en dat wil CD&V teruggeschroefd zien.

“Ik hoop dat ze dat binnenhalen, maar zelfs die 2 procent vangt de stijging van de levensduurte lang niet meer op”, zegt Hannes Anaf van oppositiepartij Vooruit. “Eigenlijk zou de kinderbijslag opnieuw de gezondheidsindex moeten volgen, zoals vroeger.”

Stikstofdossier
Bronnen wijzen erop dat CD&V zal moeten kiezen: budget voor de kinderbijslag of budget voor een herziening van het stikstofakkoord.

Eerder dit jaar besloot de regering dat een veertigtal rode landbouwbedrijven tegen 2025 verplicht moeten sluiten. Het gaat om bedrijven die door de combinatie van hun ligging met hun uitstoot een belangrijke impact hebben op de natuur in hun omgeving. Een hele reeks andere landbouwbedrijven moet zwaar investeren om open te kunnen blijven.

Tegen het ontwerpakkoord werden bijna 19.000 bezwaarschriften ingediend. CD&V heeft traditioneel een sterke binding met de landbouwers en koos met Jo Brouns een nieuwe minister die met zijn lokale achtergrond een grote affiniteit heeft met de sector. Brouns wil rekening houden met de bezwaren. “Ik ga de 19.000 bezwaarschriften die zijn binnengekomen grondig bekijken samen met minister Demir”, zei hij in een interview met deze krant. En: “De doelstellingen qua stikstofreductie moeten we halen, maar over de weg ernaartoe is een debat nodig - mét de boeren.”

Björn Rzoska van Groen hoopt dat CD&V haar eisen rond het Groeipakket niet zal moeten inslikken voor een herziening van het stikstofakkoord. “Na het heikele parcours van voormalig minister van Welzijn Wouter Beke zal de nieuwe minister, Hilde Crevits, toch met iets moeten kunnen uitpakken”, analyseert hij.

Ventilus-hoogspanningslijn
Een ander mijnenveld voor CD&V is Ventilus. Die nieuwe hoogspanningslijn in West-Vlaanderen moet de offshore-windenergie aan land krijgen, maar stuit al jaren op protest in een reeks gemeenten. De burgemeesters van de betrokken gemeenten (veelal CD&V’ers, red.) en een aantal actiegroepen ijveren ervoor de leidingen ondergronds te trekken. Maar dat is volgens de aangestelde intendant, Guy Vloebergh, zo goed als onmogelijk. Hij geeft in zijn rapport duidelijk de voorkeur aan een bovengrondse leiding.

De beslissing werd in juli, bij de laatste ministerraad voor het reces, opnieuw uitgesteld. Er werden deze zomer nieuwe bilaterale gesprekken gevoerd met de betrokken burgemeesters, die zicht kregen op extra flankerende maatregelen. Een definitieve beslissing komt er in september, beloofde minister-president Jambon in juli. “De parlementaire meerderheid voor een bovengrondse oplossing is er, wat heeft CD&V nog nodig om de bocht te maken?”, vraag Rzoska zich af

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer