Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 aug 2022 15:02 

Weuthen: kleine aardappeloogst in Noordwest-Europa


De aardappeldagmarkt is rustig prijshoudend. Voor de vroege aardappelen noteerde Belgapom onveranderd 25,00 euro. De Belgische industrie heeft zich redelijk ingedekt met de vroege aardappelen. Bijkopen wordt slechts beperkt gedaan in de hoop dat neerslag het aanbod van vroege aardappelen vergroot. Maar dat zit er voorlopig niet in!

De termijnmarkt handelde op 26/8 tussen de 28,00 en 28,40 euro. De bandbreedte van de afgelopen week lag tussen 26,80-28,50 euro. De openstaande positie nam afgelopen week toe met 156 contracten tot 3098 contracten.

Proefrooiingen van PCA/Fiwap geven voor Fontane teleurstellende resultaten. Na 126 groeidagen is sprake van een gemiddelde hectare-opbrengst van slechts 36,4 ton. Het meerjarig gemiddelde bedraagt 46 ton per hectare. De afrijping bedraagt 44 procent. Na 125 groeidagen bedraagt de gemiddelde hectare-opbrengst voor Challenger 39,7. Het meerjarig gemiddelde bedraagt 44 ton/ha. De afrijping is 47 procent.

Op de Kartoffeltag van het Aardappelhandelshuis Wilhelm Weuthen GmbH uit het Duitse Waldniel sprak directeur Ferdinand Buffen over een kleine oogst. „Wij verwachten een kleine oogst in NW-Europa. Wij denken echter dat de beschikbaarheid van grondstoffen groter zal zijn dan in 2018. Er zijn grote verschillen binnen de EU-4 + GB. Grote delen van Nederland en de geïrrigeerde gebieden geven gemiddelde opbrengsten te zien. Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italië en het grote aardappelland Polen hebben enorm onder de droogte geleden. Er zal vraag zijn uit al deze regio’s."

Vanaf half september verwacht Weuthen een matige vraag naar vrije aardappelen. Eventueel dalende noteringen zouden onmiddellijk een eventuele aanboddruk op korte termijn opvangen, omdat landbouwers met uitstekende vooruitzichten voor opslag, dan nauwelijks nog aardappelen op de markt zullen brengen. Voor frietaardappelen uit opslag verwachten wij tussen 27,00 tot 32,00 euro per 100kg, afhankelijk van ras, kwaliteit en leveringstijd."

Wat de opslagperiode betreft, liggen de noteringen op de termijnmarkt van vandaag eerder aan de onderkant van Weuthens raming van de spotprijzen. „Er zal sprake zijn van een groter prijsverschil tussen de rassen. Grove Innovator of Markies uit langdurige opslag zullen zich duidelijk onderscheiden van het normale segment. De uitvoer naar Zuid-Europa of Zwitserland zou opnieuw de prijs kunnen bepalen voor de topkwaliteiten van Agria.”

 


  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer