Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 jul 2022 12:25 

Beurs van Libramont en Demo Forest 2022: Hier begint een duurzame wereld!


In het hart van de zomer keert de grote ontmoetingsplaats van de plattelandswereld terug na een afwezigheid van 2 jaar. De Beurs voor landbouw, bosbouw, agrovoeding en Paarden van Libramont zal plaatsvinden van vrijdag 29 juli tot en met maandag 1 augustus 2022. Demo Forest zal daarop in Bertrix (Bos van Rossart) op 2 en 3 augustus 2022 Volgen.
Wij hebben onze bezoekers en exposanten enorm gemist, maar paradoxaal genoeg heeft deze gedwongen onderbreking ons in staat gesteld onze blik van het stuur te halen en de vragen die wij ons al lang stelden, tot op de bodem uit te zoeken.
De actualiteit toont ons elke dag dat landbouw en voeding, maar ook bossen, centraal staan in alle problemen en crisissen: geostrategisch, klimatologisch, ecologisch, energetisch en sociaaleconomisch.

Dit is een grote uitdaging.
De grootste openluchtbeurs van Europa met bijna 200.000 bezoekers, 700 exposanten (waarvan een zeer groot deel internationaal), 4.000 merken en oplossingen, en 2.800 dieren die de trots van onze landbouwers zijn, worden verwelkomd op een terrein van 100.000 m². De Beurs van Libramont begeleidt en verbindt al bijna 100 jaar de spelers in de plattelandswereld.
Het is tegelijkertijd een etalage, een plaats van inspiratie en een plaats voor de uitwisseling van praktijken, debatten en bewustmaking. Deze status geeft haar een grote erantwoordelijkheid en verplicht haar ertoe de landbouwers en alle actoren in de agrovoedingssector, alsmede die in de bosbouw en de houtindustrie te helpen hun overgang naar een resoluut duurzaam model te versnellen en te doen slagen.
Het algemene thema "Hier begint een duurzame wereld" moet een ambitie, een wil, een krachtig statement en een vaandel zijn voor het hele programma en de actoren van de Beurs en Demo Forest.
Het programma van de beurs draagt bij tot het benadrukken van een landbouw die bovenal lokaal, voedzaam, circulair en autonoom is, en minder afhankelijk van fossiele brandstoffen of grote geostrategische vraagstukken. En dat geldt zowel voor de evenementen, shows, wedstrijden, demonstraties en conferenties, als voor het aanbod van producten van exposanten uit alle vertegenwoordigde sectoren: veeteelt en diergezondheid, machines en technologieën, bosbouw en houtsector, landbouw en voeding, onderzoek en innovatie, enz.

Laten we een paar hoogtepunten aanwijzen die u in geen geval mag missen, zoals:  de "100% Belgische" laan, die landbouwersgroepen, het biologisch dorp, Innoverende composteringsapparatuur, sectoren van de bio-economie (biogas, ecologisch verantwoord textiel, duurzame bouwmaterialen) samenbrengt;
de "Allée de l'élevage" (veestal), waar de presentatie van de tentoongestelde dieren opnieuw werd bekeken (meer dieren, meer uitleg, meer ontmoetingen);
de cluster “la ferme connectée” die wordt geïntensiveerd door de presentatie van een repertorium van alle digitale oplossingen die onder de exposanten aanwezig zijn;
de cluster "Dierengezondheid”, alsook de melksector, die zich in hal 1 bevindt, is een grote ruimte voor ontmoetingen, uitwisselingen en oplossingen voor alle spelers uit de sector en de daarvan afhankelijke segmenten (melkapparatuur, specifieke fokapparatuur, diensten en advies, zuivelfabrieken, dierlijke genetica, tentoongestelde dieren, ondersteunende organisaties, biomethanisatie, enz;)
De thematische hal waar bijna 80 spelers oplossingen presenteren, wedstrijden, demonstraties, conferenties en andere evenementen om concreet gestalte te geven aan de slogan "Hier begint een duurzame wereld";
demonstraties van tuinieren met paarden door het Europees comité voor werkpaarden;
de didactische en veldpresentatie van het leven van een bodem, door de vereniging Greenotec (Agro-ecologie en Conservation Agriculture) en haar partners (Natagriwal, bodemprofiel, ...);
activiteiten die innovatie of uitmuntendheid in de verf zetten, zoals de Mecanic Show, het Algemeen Défilé, die dit jaar een Transhumance van alle in Wallonië gefokte dierenrassen omvat, en het Smaakparcours, waarbij de winnaars van de Coq de Cristal-wedstrijd worden voorgesteld;
Een dicht programma van conferenties en professionele bijeenkomsten, te beginnen bij de opening met onder andere professor Olivier De Schutter, medevoorzitter van het internationale panel van deskundigen inzake duurzame voedselsystemen (IPES-Food).
De Beurs van Libramont is ook een veelheid van ruitershows, veewedstrijden (runderen, schapen, paarden), paardenwedstrijden op hoog niveau (springen, mennen, door paarden getrokken voertuigen, enz.), demonstraties van civieltechnisch materieel en parken en tuinen. Het is ook een "kinderevenement" dankzij de didactische cluster “La Ferme Enchantée”, de "kinderboerderij", het koraal van animaties, de John Deere Experience.
Tenslotte is Libramont echt de gezelligste van alle professionele evenementen. Hieruit blijkt hoe belangrijk het eten en drinken is. Meer dan ooit zullen lokale en seizoensgebonden producten in de schijnwerpers staan: in de Ardenne joyeuse, die een nieuwe look krijgt, maar ook in de meeneemrestaurants of in de restaurants die lekkere producten van lokale boerderijen en bedrijven zullen serveren. Ook themaparcours, zowel voor professionelen als algemene bezoekers, staan weer op het programma.
Demo Forest is een uitzonderlijk evenement in Europa. Op een terrein van 120 ha dat door 160 exposanten wordt ingenomen, zullen de bezoekers een zeer volledig programma kunnen ontdekken langs een aangename wandeling van 4,9 km in het bos. Het menu bestaat hoofdzakelijk uit demonstraties, niet alleen van apparatuur maar ook van technieken, in reële werkomstandigheden. Een unieke kans om het bos in al zijn multifunctionaliteit te ontdekken, de meest aangepaste, minst dure en meest efficiënte bosbouwtechnieken om een gezond en veerkrachtig bos te bevorderen, maar ook om inzicht te krijgen in de uitdagingen van het bosbeheer, dat moet beantwoorden aan ecologische, economische en
maatschappelijke behoeften, in een langetermijnvisie tegen de achtergrond van de klimaatverandering.

Nogal een uitdaging!
Concreet omvat het programma, naast de soms spectaculaire, altijd zeer informatieve demonstraties en talrijke educatieve stands, twee internationale wedstrijden (de Internationale wedstrijd voor het vellen en optuigen van bomen en het kampioenschap voor klimmende boomverzorgers), een ruimte voor demonstraties van het vellen door amateurs (leerlingen en stagiairs) en gemechaniseerd vellen, alsmede twee lezingen en debatten over actuele onderwerpen.
"We kijken ernaar uit om onze bezoekers en exposanten in de loop van de 6 dagen terug te zien en met hen een hoopvol Salon 2022 te beleven", zegt Natacha Perat, Gedelegeerd Bestuurder van Libramont Cooperalia SCES, die eraan toevoegt: "Hoewel we ervan overtuigd zijn dat er een paar honderd goede redenen zijn om naar het Salon te komen, zou ik er toch 5 willen geven.
1. Libramont is 6 dagen vol spanning voor uw 5 zintuigen
2. Libramont is 6 dagen om het veld van mogelijkheden te verkennen
3. Libramont is 6 dagen om te durven en zich aan te passen
4. Libramont is 6 dagen om samen te werken aan een duurzamere wereld
5. Libramont is 6 dagen van open gezelligheid die ons al te lang zijn ontnomen

EXPOSANTENLIJST

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer