Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 jul 2022 11:22 

Onjuiste uitspraken van Minister Demir


Met grote verbazing hebben we gisteren een aantal uitspraken van onze Vlaamse Minister van Omgeving Zuhal Demir aanhoord. Pertinent onjuiste en voor ons als Algemeen Boerensyndicaat zelfs laakbare uitspraken. De uitspraken op VTM Nieuws dat er in Vlaanderen varkenskarkassen, geschikt voor consumptie, systematisch vernietigd worden en dat de ammoniakuitstoot van een gemiddeld Vlaams varkensbedrijf (opnieuw) groter werd ingeschat dan die van de nieuwe Ineos-fabriek in Antwerpen kunnen niet door de beugel en vragen om een rechtzetting.

Voor beide uitspraken zijn de feiten totaal onjuist. Cijfers om de eerste uitspraak te staven zijn klaarblijkelijk niet voorhanden. Dit kan ook niet, want het gebeurt niet. Er wordt verwezen naar de steun die Rendac als erkend kadaververwerkend bedrijf krijgt. Dit is steun voor het ophalen en verwerken van op boerderijen gestorven dieren, en die zijn zeker niet geschikt voor humane consumptie. Stelt men in een slachthuis vast dat een dier niet voor consumptie geschikt is, dan gaat dit dier ook naar Rendac. Net zoals eender welk voedingsproduct, ook plantaardig van oorsprong, waar iets aan mankeert en niet voor consumptie geschikt wordt bevonden, uit de humane voedingsketen verdwijnt. Misschien ziet de men dit als een vorm van voedselverspilling, maar het is onze overtuiging dat de federale overheidsdiensten die bevoegd zijn voor volksgezondheid daar anders over denken. De tweede fout zit in de schaalgrootte van het gemiddelde Belgisch varkensbedrijf. Dat telde in 2016 1.071 vleesvarkens en 134 zeugen. De gemiddelde schaalgrootte en ammoniakuitstoot van een Vlaams varkensbedrijf werd dan ook minimaal 7 maal overschat. Op het kabinet spreekt men immers van 12.588 (1 bedrijf in Arendonk) en 7.203 varkens (1 bedrijf in Hoogstraten) als referentiebedrijven.

Het is ons onduidelijk tot wat het citeren van onbestaande feiten en onjuiste cijfers moet dienen. Wat wel vaststaat is dat, in de huidige omstandigheden, dit onmiskenbaar averechtse effecten heeft. Situaties als in Nederland zijn echt niet wenselijk. Het brandt in Nederland en dit komt o.i. deels door desinformatie. Als het gezond boerenverstand ondergeschikt wordt aan andere belangen en aan een oplopende verkiezingskoorts bij onze verkozenen, staat er misschien toch nog een hete zomer voor de deur. Dit is niet de eerste keer dat in landbouw gerelateerde dossiers, halve waarheden of onwaarheden de wereld in gestuurd worden. Met het ABS wezen we na het stikstofarrest van 25 februari 2021 van meet af aan op de nood aan een sereen debat over de toekomst van de varkens- en veehouderij in Vlaanderen. Wij werken al jaren aan het wegwerken van de polarisering van de landbouwsector versus natuur. Wij zetten ons continu in om de boer en de burger juist te informeren en hen bewust te maken dat onze landbouwers echt wel willen meewerken aan de zo vaak geciteerde transitie en aan de veranderende maatschappelijke verwachtingen. Maar wel steeds op basis van feiten, wetenschap en cijfers. Iedereen weet immers: “Al is de leugen nog zo snel , de waarheid achterhaalt hem wel”.

 


  Nieuwsflash
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer