Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 jun 2022 10:41 

Verdere daling van grondwaterstanden in mei


De grondwaterstanden zijn na een gemiddeld drogere meimaand bijna overal gedaald. Dat blijkt uit de balans waarover de Vlaamse Milieumaatschappij donderdag bericht. Op 86 procent van de meetplaatsen is het grondwater gedaald.

  •   Het grondwater stond in mei in 54 procent van de meetplaatsen laag of zeer laag. Dat is vergelijkbaar met de situatie in 2021, maar beter dan in het warme voorjaar van 2020. Toen stond het grondwaterpeil in bijna twee op de drie meetplaatsen laag of zeer laag. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wijst hierin op het belang van de projecten die binnen de Blue Deal worden uitgevoerd.

    Op 6 procent van de meetplaatsen bleven de freatische grondwaterstanden, dus in de bovenste waterlagen, stabiel, op 8 procent werd een stijging opgetekend. Dat in de lente en zomer bij de meeste andere meetplaatsen een daling wordt opgetekend is niet meer dan logisch: dat zijn de droogste maanden, en tegelijk wordt dan het meeste grondwater gebruikt: denk maar aan de gezinnen die hun tuin besproeien of landbouwers die water oppompen.

    De grondwaterstand in kaart

              Freatische grondwaterstanden in Vlaanderen op 5/6/2022 Freatische grondwaterstanden in Vlaanderen op 5/6/2022 © Vlaamse Milieumaatschappij

    Bovenstaande kaart toont de grondwaterstanden in de bovenste waterlagen. De kleurencode geeft weer hoe de toestand op 5 juni was voor de tijd van het jaar. De vorm van het symbool geeft aan wat de verandering van de grondwaterstand was in de voorbije maand. Zo betekent een donkerblauwe driehoek met punt naar beneden (zoals in de buurt van Torhout) dat de grondwaterstand zeer hoog is, maar wel daalde.

    De grondwatersituatie is daarmee op dit moment niet onrustwekkend, maar Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) beklemtoont dat veel afhangt van de neerslag die valt. 

     

    Verder is er de Blue Deal, die Vlaanderen weerbaarder moet maken tegen droogte en waterschaarste. Veel van die projecten zijn nog in uitvoering, waardoor het moeilijk is om nu al een concreet beeld te hebben over de gevolgen van die projecten op de Vlaamse waterhuishouding.

 


  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer