Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 jun 2022 10:38 

Aantal tomatentelers in 15 jaar tijd met bijna 70%


Het aantal tomatentelers in Vlaanderen is in vijftien jaar tijd met maar liefst 68 procent gedaald. Dit blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) heeft opgevraagd bij de minister van Landbouw. ‘Dit toont aan dat ook in de tomatenteelt er steeds minder familiale landbouwbedrijven overblijven. Voor veel van de landbouwers is het een kwestie van vergroten of vertrekken’, stelt Sintobin.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal bedrijven dat tomaten teelt in Vlaanderen gedaald is van 546 in 2005 naar 174 in 2020. Dat is een daling van liefst 68 procent in 15 jaar tijd.

Voor de provincie Antwerpen is het aantal tomatentelers in deze periode gedaald met 60 procent, van 269 naar 110. Voor Oost-Vlaanderen gaat het met 91 naar 27 om een daling van maar liefst 70 procent en in West-Vlaanderen zijn er zelfs vijf keer minder dan vijftien jaar geleden. Voor Limburg en Vlaams-Brabant zijn er geen aparte cijfers meer. In 2005 waren er in beide provincies samen nog 34 tomatentelers en nu nog slechts 6.

Uit andere cijfers, die Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) heeft opgevraagd, blijkt dat ook het aantal perentelers in Vlaanderen afkalft. Dat aantal is tussen 2011 en 2020 gezakt van 960 naar 816, een daling met 15 procent. In Limburg, de provincie met veruit de meeste perentelers, is er sprake van een daling met 11,5 procent, van 514 naar 455.

Er zijn dus niet alleen minder varkens-en runderboeren in Vlaanderen, maar ook steeds minder tomaten- en perentelers.

Volgens Vlaams Belang is het dalend aantal Vlaamse landbouwbedrijven zorgwekkend. “Dat het aantal Vlaamse landbouwbedrijven alsmaar afneemt, zou iedereen zorgen moeten baren. Als de Vlaamse regering onze familiale landbouwbedrijven wil behouden, zal ze ook iets moeten doen aan alle regelneverij”, meent Sintobin.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer