Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 jun 2022 10:26 

Digitalisering van waterbeheer binnen de landbouw


De voorbije periode was de droogteproblematiek opnieuw pertinent. Om periodes van droogte structureel aan te pakken en de waterschaarste in te perken heeft Vlaanderen een plan uitgewerkt, de Blue Deal genaamd. Vanuit het landbouwbeleid werden daarom 14 projecten goedgekeurd waarbij waterbeheer centraal staat, wat goed is voor een investering van 2,8 miljoen euro. Hierbij gaat volgens Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns voornamelijk aandacht naar de ontwikkeling en het gebruik van digitale tools die dataverzameling en kennisdeling vereenvoudigen voor landbouwers.

‘Voor een duurzame toekomst is het belangrijk dat ook de Vlaamse land- en tuinbouwsector voluit gaat voor digitalisering. Met deze veertien geselecteerde projecten in het kader van de Blue Deal zetten we alvast een belangrijke stap in de goede richting en besteden we extra aandacht aan maatregelen om droogte en waterschaarste in te perken,’ zegt Jo Brouns, Vlaams minister van Landbouw.

De oproep ‘Samenwerking en Digitalisering’ past binnen de Relance-oproepen Vlaamse Veerkracht die uitgaan van het Departement Landbouw en Visserij. In het najaar van 2021 konden voorstellen worden ingediend. Hiervan werden 14 projecten weerhouden voor investeringen. Bij al deze projecten staat het verzamelen van data en data-deling tussen de partners centraal. Hiervoor worden applicaties ontwikkeld of bestaande applicaties, programma’s of databronnen met elkaar verbonden en dit in samenwerking met de betrokken landbouwers.

Belang van waterbeheer

Bij zeven projecten staat waterbeheer centraal, met een focus op irrigatie- en grondwaterpeilbeheer:

  • Er wordt ingezet op automatische en realtime besturing van stuwen van perceelgrachten op basis van sensoren, slimme modellen en algoritmes;
  • Fijnmazige neerslagdata zorgen voor advies voor irrigatie en gewasbescherming voor fruit- en aardappeltelers;
  • Een registratie-applicatie brengt het peil van irrigatiewater in een waterbuffer én de hoeveelheid water per partner in kaart, zodat de afname onderling eenvoudig kan worden afgestemd;
  • Grondwaterpeilsturing, ook wel klimaatadaptieve drainage genoemd, kan volledig automatisch en datagedreven, zowel op perceelsniveau als collectief;
  • De Watertool wordt geconnecteerd met de databronnen van labo’s, waardoor de landbouwer advies op maat krijgt rond behandeling en opvolging van alternatieve waterbronnen;
  • Tenslotte zijn er twee projecten die voortbouwen op de app Care4Growing van Lava. Zo wordt de Care4Growing app verbonden met de nieuwe MIRLET-tool die irrigatiebehoeften van bladgewassen in grondteelt monitort. Een verdere connectie met de klimaatcomputer en pluviometer zal bovendien bijdragen tot een goedkopere en vereenvoudigde datacaptatie en bijgevolg hoger gebruiksgemak voor de teler. Binnen het Irrigatie 2.0 project zal dan weer de Care4Growing-app met de INERO-applicatie worden gekoppeld – zo ontstaat er een wisselwerking tussen het aanbod aan irrigatiewater en de adviezen naar beregening toe. 

Digitalisering op verschillende domeinen

Daarnaast wordt ook een hackathon georganiseerd: landbouwers kunnen hedendaagse uitdagingen binnen de sector voorleggen aan een divers expertenteam. Als men met deze input aan de slag gaat, kan men zo digitale tools op maat van de landbouwpraktijk, ontwikkelen.

Twee andere projecten focussen op de bestrijding van pestsoorten, als onderdeel van precisielandbouw. Hier helpt beeldherkenning en geconnecteerde software met het in kaart brengen van onkruid (bv knolcyperus) met een drone of insectenplagen (bv de witloofmineervlieg) met behulp van RX of een ‘fotobox’.

Binnen de dierlijke sectoren is er een project rond het digitaliseren van een duurzaamheidsmonitor voor melkveehouders en een project rond ketenintegratie (van producent tot consument) binnen de varkenssector.

Tenslotte kunnen tuinbouwers een beroep doen op een slimme aansturing van duurzame energiebronnen zodat deze op een efficiënte manier benut kan worden op bedrijfsniveau.  

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer