Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 mei 2022 08:12 

VLM betaalt vergoedingen uit aan landbouwers met een beheerovereenkomst


Op 27 april werden de vergoedingen voor de beheerovereenkomsten 2021 van de Vlaamse Landmaatschappij uitbetaald. In totaal ontvingen 3.698 landbouwers met een lopende beheerovereenkomst in 2021 samen 16,5 miljoen euro, goed voor een oppervlakte van 12.032 hectare aan maatregelen voor de biodiversiteit en het landschap in Vlaanderen.

Overzicht van de uitbetaalde vergoedingen en oppervlaktes

Onderstaande tabel geeft het volledige bedrag aan vergoedingen uitbetaald in 2021 en de oppervlaktes/lengtes per type beheerovereenkomst weer. De beheerovereenkomsten worden zowel met Vlaamse als Europese middelen gefinancierd. De Europese middelen komen uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).

Overzicht betaalde vergoedingen voor de beheerovereenkomsten 2021 Overzicht betaalde vergoedingen voor de beheerovereenkomsten 2021

Alleen de landbouwers die in 2021 beschikten over een lopende beheerovereenkomst en die tijdig een geldige verzamelaanvraag hebben ingediend, worden uitbetaald.

Door een beheerovereenkomst te sluiten, versterken landbouwers vrijwillig en in ruil voor een vergoeding de biodiversiteit, bouwen ze aan het landschap of dragen ze hun steentje bij aan verschillende milieudoelstellingen: via graskruiden- en bloemenstroken, hagen, houtkanten en andere houtige kleine landschapselementen, soortenrijke graslanden, of op de akkers en weides zelf. Die plekken vormen een thuis voor heel wat typische planten en dieren. Dat alleen al maakt ze waardevol, maar er zijn ook veel voordelen aan de landbouw en de maatschappij: zoals bestuiving, natuurlijke plaagbeheersing, waterzuivering, waterinfiltratie, waterberging, erosiebestrijding en koolstofvastlegging.

Beheerovereenkomsten die starten in 2023 focussen meer op de biodiversiteit van het landbouwlandschap. Er veranderen ook een aantal zaken aan de maatregelen. Beheerovereenkomsten die de voorbije jaren werden gesloten, lopen gewoon verder tot hun einddatum. Lees hierover meer in het persbericht van 21 april.


 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer