Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 apr 2022 15:11 

Oorlog Oekraïne: uitzondering productie op braakliggend land


De Europese Commissie laat uitzonderlijk toe om in 2022 percelen op braakliggend land te gebruiken voor productiedoeleinden, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergroeningsbetaling. Concreet kan productie op deze percelen terwijl ze toch meetellen als ecologisch aandachtsgebied – braakliggend land en tot de gewasgroep ‘braakliggend land’ blijven behoren binnen de gewasdiversificatie. In dit persbericht licht het Departement Landbouw en Visserij verder toe hoe deze percelen uiterlijk op 31 mei aangegeven moeten worden in de verzamelaanvraag.

Zowel de voeder- als voedselvoorziening vanuit Oekraïne heeft sterk te lijden onder het conflict met Rusland. Om de Vlaamse productieketens van bevoorrading te verzekeren is het cruciaal om het productiepotentieel in Vlaanderen maximaal te benutten binnen het geboden Europese kader. De Europese Commissie biedt de lidstaten nu de mogelijkheid dat zij toelaten om percelen braakliggende land, toch te gebruiken voor productiedoeleinden zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergroeningsbetaling.

Vlaanderen zal van deze mogelijkheid gebruik maken en laat in de campagne 2022 productie toe op braakliggend land. Landbouwers mogen dus percelen, die ook geselecteerd kunnen worden voor ecologisch aandachtsgebied - braakliggende land (EAG-braak), inzaaien, bemesten, er gewasbescherming op toepassen en oogsten. Dit braakliggend land met productie blijft dus een perceel ‘braakliggend land’ voor de gewasdiversificatie, ongeacht de hoofdteelt die verbouwd wordt. De andere voorwaarden voor braakliggend land blijven behouden, zoals de voorwaarde dat percelen waarop gras als hoofdteelt of nateelt in de voorgaande campagne was aangegeven, niet als braakliggend land kunnen worden aangegeven. Deze percelen komen dus ook niet in aanmerking voor deze uitzondering.

Braakpercelen gelegen in groene bestemmingen worden van deze uitzonderingen uitgesloten. Op deze percelen blijft landbouwproductie niet toegelaten.
Wanneer u van de uitzonderingsregeling wenst gebruik te maken en op braakliggende percelen een productieve teelt wil aanhouden, moet u in de verzamelaanvraag op het e-loket www.landbouwvlaanderen.be de percelen die u hiervoor in aanmerking wil laten komen, aanduiden met de bijkomende bestemming ‘BRU – Braak uitzondering’. Op deze braakliggende percelen met productie kan u geen braak-teeltcode (81, 82 of 89) gebruiken maar moet u de teeltcode van het productiegewas als hoofdteelt aangeven. Indien het perceel in een groene bestemming zou gelegen zijn, dan zal u de opmerking krijgen dat het betrokken perceel niet in aanmerking komt voor de uitzonderingsregeling.

Als een perceel met bijkomende bestemming ‘BRU’ het hele jaar (1 januari  tot 31 december) in eigen gebruik heeft, kunt u deze percelen voor EAG selecteren in het scherm Vergroening – Ecologisch aandachtsgebied. Dit moet wel ten laatste op de uiterste wijzigingsdatum van de verzamelaanvraag, 31 mei, gebeurd zijn. Deze percelen zullen op het e-loket meegeteld worden in het berekende percentage van het areaal dat meetelt voor EAG. Ook de opmerkingen over het al dan niet voldoen aan EAG houden hier rekening mee.

Het scherm Vergroening - gewasdiversificatie op het e-loket is niet aan deze uitzondering aangepast. De arealen die daar per gewas getoond worden, zijn enkel gebaseerd op de aangegeven hoofdteelt en niet op bestemmingen zoals ‘BRU’, waardoor het areaal van de braakliggende percelen met productie dus nog bij de gewasgroep geteld worden waartoe de aangegeven hoofdteelt behoort. Opmerkingen in de verzamelaanvraag over het al dan niet voldoen aan gewasdiversificatie daarentegen zijn wel zo aangepast dat de arealen van alle braakliggende percelen samengeteld worden, ook van de braakliggende percelen met productie met bijkomende bestemming ‘BRU’.

 


  Nieuwsflash
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer