Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 mrt 2022 08:45 

Tarweprijs zakt


De prijs voor tarwe is maandag opnieuw gedaald, na signalen dat de wereldwijde bevoorrading toch niet zo krap zou uitvallen als werd gevreesd na de Russische inval in Oekraïne. Intussen overweegt Oekraïne om de uitvoer van tarwe deels te hernemen.

Zo zou er onder meer in Australië en Canada meer graan worden geoogst, en zijn er ook positieve signalen over de Franse tarweoogst.

Bovendien is Oekraïne er voor de eerste keer in geslaagd om graan via het spoor naar Europa te exporteren, nu de zeehavens geblokkeerd blijven vanwege de Russische invasie in het land.

Volgens APK-Inform zijn de eerste ladingen van een paar duizend ton graan nu verstuurd via het spoor door het westen van het land naar Europa. De autoriteiten denken dat maandelijks wel 600.000 ton met de trein naar Europa kan worden uitgevoerd.

Voor de oorlog was Oekraïne maandelijks nog goed voor een export van meer dan 5 miljoen ton graan. Het overgrote deel ging via schepen vanuit havens aan de Zwarte Zee. Maar door de oorlog zijn die havens geblokkeerd. Oekraïne heeft ook een uitvoerverbod uitgevaardigd voor sommige landbouwproducten, om zo de eigen voedselvoorziening te garanderen.

Het land overweegt wel om vanaf volgende maand de beperkingen op de uitvoer van tarwe deels terug te schroeven, eens het land voldoende tarwe heeft ingezaaid. Dat heeft een Oekraïense viceminister aan het financiële persagentschap Bloomberg gezegd. Hoe dan ook blijft de uitvoercapaciteit beperkt door de havenblokkades.

De Oekraïense regering legde de beperkingen op na de Russische inval. Maar bijvoorbeeld de beperkingen op zonnebloemolie werden vorige week al opgeheven. Het land zelf heeft voldoende voorraden en de landbouwers hebben nood aan middelen om hun operaties voort te zetten.

Na de Russische inval in Oekraïne schoot de tarweprijs omhoog. Rusland en Oekraïne gelden als een van de belangrijkste graanregio's ter wereld.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer