Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 dec 2021 20:13 

De gebruiker van een perceel wijzigt in de loop van 2022: wat verandert er voor de betalingsrechten?


Landbouwers leveren publieke diensten die de hele maatschappij ten goede komen. In ruil worden ze door de overheid financieel gecompenseerd met areaalgebonden directe steun. Het gros van het Vlaams landbouwareaal is het hele jaar in gebruik door eenzelfde landbouwer. Als de gebruiker echter wijzigt in de loop van een jaar, zijn transparante regels nodig over wie aanspraak maakt op deze steun.

Enkel landbouwers die het teeltrisico dragen en zodoende verantwoordelijk zijn voor de levering van de publieke diensten, komen in aanmerking. Met andere woorden: vanaf 2022 kunnen landbouwers enkel nog hun betalingsrechten op een perceel activeren als zij zelf de hoofdteelt op het betrokken perceel verbouwen. 

Voorheen konden landbouwers die een perceel ter beschikking hadden op 30 april (uiterste indieningsdatum van de verzamelaanvraag) de betalingsrechten op dat perceel activeren, ook al verbouwden zij zelf niet de hoofdteelt. In sommige gevallen leidde dit echter tot situaties waarbij de overheidssteun werd toegekend aan begunstigden die het perceel niet zelf gebruikten en dus ook geen teeltrisico’s droegen. Die situaties staan haaks op het beginsel dat landbouwers die inspanningen leveren om publieke diensten te leveren aan de maatschappij (bovenop het voedsel dat ze produceren), daarvoor worden gecompenseerd door de overheid.
 
Vanaf 2022 kunnen dus enkel landbouwers die een perceel voor de hoofdteelt gebruiken, de betalingsrechten waarover zij beschikken op 30 april 2022, activeren met dat betrokken perceel. Gebruikt men een perceel niet zelf om de hoofdteelt te verbouwen, dan kan men het ook niet aangeven om betalingsrechten te activeren. 

Een perceel gebruiken voor de hoofdteelt, betekent dat de landbouwer ook verantwoordelijk is voor de volgende teelthandelingen: 

  • het zaaien of planten; 
  • de teelthandelingen tijdens het teeltseizoen (bv. bespuitingen) tot aan het oogsten. 

Bent u een actieve landbouwer die betalingsrechten voor een bepaald perceel activeert en verantwoordelijk is voor alle teelthandelingen, dan verandert er voor u niets.

Bij twijfel over het eigenlijke gebruik van het perceel, stelt het departement een onderzoek in. Verklaringen, facturen, leveringsbonnen, contracten, … vormen elementen in dit onderzoek.

Voor een perceel gelegen in gebiedstype 2 of 3 kan in de verzamelaanvraag alleen de gebruiker van de hoofdteelt het perceel nog opgeven voor mestrechten, betalingsrechten en hoofdteelt. In gebiedstype 0 of 1 is wel nog een aparte aangifte voor mestrechten met hoofdbestemming G mogelijk. Hoofdbestemming I is uitsluitend mogelijk voor een perceel dat gebruikt wordt voor de nateelt of voor een niet-subsidiabele hoofdteelt.

Verhuurt u een perceel tijdelijk, dan is het ook mogelijk betalingsrechten te verhuren. Het nieuwe GLB is nog niet definitief goedgekeurd, maar een nieuwe referentieperiode voor betalingsrechten wordt niet verwacht. 

Wilt u hierover meer weten? Bekijk dan het korte filmpje (15’) die we hierover maakten. Heeft u nog vragen? Contacteer uw buitendienst.

 


  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer