Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 nov 2021 09:14 

Landbouwbeleid 2022 focust op duurzaamheid


Het landbouwbeleid 2022 focust op 3 elementen: het ondernemersklimaat voor de boeren en de vissers verbeteren, ruimte voor duurzame landbouw en visserij en het stimuleren van samenwerking, diversificatie en innovatie. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits beklemtoond tijdens de toelichting van haar beleidsbrief landbouw 2022 in het Vlaams parlement. Volgens minister Crevits is het tijd om af te stappen van de idee dat we alle maatschappelijke uitdagingen zonder meer op het erf van de boeren kunnen achterlaten met de boodschap dat ze het maar zelf moeten oplossen of er zo niet maar mee op moeten houden. Elk onderdeel van de voedingsketen draagt namelijk verantwoordelijkheid.

De voedingssector is een strategische en belangrijke sector in Vlaanderen. Het is een sector die meer dan 130.000 mensen te werk stelt. Het is dan ook belangrijk om een gunstig ondernemersklimaat te hebben, zegt Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits.

Vlaanderen wil in 2022 met Vlaamse Veerkracht ook op het vlak van landbouw nog meer investeren in duurzaamheid: in waterbeheer, biodiversiteit, circulaire economie, digitalisering, lokale eiwitteelten enz. Ook het hervormde Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat in 2023 van kracht wordt, zal hieraan bijdragen. Vlaanderen wacht hier trouwens niet op en focust al volgend jaar op die doelstellingen via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds. In 2022 gaat Vlaanderen voluit aan de slag met een uitgebreidere lijst van investeringen die niet rechtstreeks met productie te maken hebben. Dat kan over bomen en heggen gaan, over waterbekkens enz. Marktklare innovaties die leiden tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen krijgen een duw in de rug.

Minister Crevits wil dat er meer samenwerkingsvormen ontstaan tussen landbouwers onderling, maar ook met bedrijven. Samenwerking is nodig om de klimaatambities aan te scherpen, zonder het sociale luik uit het oog te verliezen. Volgend voorjaar stelt minister Crevits het actieplan welbevinden voor.

Uitdagingen aangaan

De sector staat zowel op economisch, ecologisch als sociaal vlak voor meerdere uitdagingen. Het is belangrijk dat er ruimte is om te boeren en te vissen. Minister Crevits voorziet in de nodige hefbomen om landbouwbedrijven de uitdagingen op het vlak van water, stikstof, bodem en klimaat aan te gaan. Hefbomen om de landbouwers te ondersteunen bij de aanpassingen van hun bedrijfsactiviteiten door het stimuleren van innovatie, begeleiding, heroriëntatie van de activiteiten of andere verdienmodellen. Ook inzetten op een meer transparante en een evenwichtige pachtrelatie maakt hiervan onderdeel uit. Voor de visserijsector zijn er de hefbomen, onder meer via het Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur. 

Promotie

De minister focust tegelijk op de waardering voor zij die dagelijks voor onze voeding zorgen. Het is daarom belangrijk om het consumentenbewustzijn te verhogen en dat de consument bereid is om een correcte prijs voor landbouwproducten te betalen. VLAM zal daarom de campagnes van Lekker van Bij Ons en Voedsel Verbindt Boer en Burger blijven voeren. In 2022 investeert VLAM verder in de promotie van de nieuwe website en komt er ruimte voor professionals zodat ook horeca-uitbaters en handelaars er terecht kunnen. Specifiek voor het horeca-onderwijs bundelt VLAM de krachten van de verschillende productgroepen en ook groothandels worden voortaan intensiever ingeschakeld als partner tussen VLAM en detailhandelaars.

Andere concrete projecten die in de steigers staan zijn onder meer de lancering van een verdienwijzer door ILVO. Dat is een digitale tool waarmee land- en tuinbouwers inspiratie kunnen opdoen voor aanvullende of alternatieve verdienmodellen. Er is  ook een eerste versie van het bodempaspoort, en in het najaar 2022 staat de eerste Vlaamse voedseltop op het programma.

 


  Nieuwsflash
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer