Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 07 jul 2021 04:49 

Voorzichtig bij bewaren granen in magazijnen waar voorheen aardappelen gestockeerd werden


Ook al mag CIPC niet meer gebruikt worden in aardappelen, toch is er nog historische verontreiniging aanwezig op aardappelopslaglocaties. Het gevolg: in het sectoraal bemonsteringsplan voor granen van FEGRA werden sinds januari 2021 verschillende chloorprofam-overschrijdingen gemeld. De organisatie raadt dan ook aan om granen niet op te slaan waar vroeger aardappelen werden gestockeerd, en om een verklaring op te stellen waarin staat dat deze maatregel gerespecteerd werd.

Het gebruik van CIPC op aardappelen is niet meer toegestaan sinds 1 juli 2020. Door de historische verontreiniging van opslagplaatsen met CIPC heeft de Europese Commissie een tijdelijk maximumresidugehalte (MRL) van 0,4 mg/kg toegestaan. De aardappelindustrie heeft ook een saneringsprotocol opgesteld. Als gevolg daarvan heeft een groot aantal landbouwers zijn installaties al gereinigd.

De MRL voor chloorprofam voor granen komt overeen met de minimumwaarde van 0,01 ppm, aangezien dit product nooit in granen is gebruikt. Maar sinds januari 2021 zijn er verschillende waarschuwingen uitgestuurd binnen het sectorale bemonsteringsplan van FEGRA voor overschrijdingen met chloorprofam. Deze overschrijdingen hebben geleid tot de vernietiging van het lot.

Er is nog steeds een groot risico voor versleping als gevolg van hardnekkige CIPC in aardappelopslagplaatsen, zelfs na reiniging van de loodsen. Daarom raadt FEGRA af om granen op te slaan in een loods waarin in het verleden met CIPC behandelde aardappelen werden opgeslagen.

Als het niet mogelijk is om het graan in een andere schuur op te slaan, raadt FEGRA de landbouwer aan om contact op te nemen met zijn handelaar om na te gaan of het graan niet rechtstreeks aan hem kan worden geleverd.

Handelaren mogen een beëdigde verklaring verlangen van hun handelspartner waarin staat dat het geleverde graan niet is opgeslagen in een loods waar zich in voorgaande jaren met CPIC behandelde aardappelen opgeslagen werden.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer