Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 jul 2021 22:57 

Droogte 15 maart - 15 september 2020 erkend als ramp


Op basis van het vereiste wetenschappelijke erkenningscriterium erkent de Vlaamse Regering de ernstige droogte die heeft plaatsgevonden van 15 maart tot 15 september 2020 als een ramp. Ze bakent meteen ook de geografische uitgestrektheid van deze ramp af.
Het rampgebied omvat 261 Vlaamse steden en gemeenten, waarvoor schademeldingen werden ingediend.

Bestanden beschikbaar voor download:
Besluit Vlaamse Regering met erkende gemeenten (704.7 Kb)

Vorig jaar vielen we, wat het weer betreft, van het ene uiterste in het andere. Na een erg natte periode in februari, begin maart, begon een heel droge periode die duurde van 15 maart tot 15 september. Met als gevolg grote schade voor de landbouwgewassen. Daarom heeft de Vlaamse regering nu die ernstige droogte van vorige zomer, die normaal maar 1 keer in de dertig jaar voorkomt,  erkend als ramp.

Daardoor kunnen getroffen landbouwers nu een tegemoetkoming aanvragen bij het Vlaamse Rampenfonds voor de schade die ze hebben geleden als gevolg van de droogte.

Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming zijn er wel een aantal voorwaarden. Zo moet uw stad of gemeente de schade door de droogte hebben gemeld bij de Vlaamse overheid. 261 steden en gemeenten hebben dat gedaan.

Getroffen landbouwers moeten ook een verzekering hebben afgesloten tegen schade door uitzonderlijke weersomstandigheden, de zogenaamde brede weersverzekering. Wie een kwart van zijn teelten op die manier heeft verzekerd komt in aanmerking voor een tegemoetkoming.

Wie de helft van zijn teelten heeft verzekerd, kan zelfs maximaal 80 procent vergoeding krijgen voor de teelten die niet gedekt zijn door de verzekering. Wie geen verzekering heeft, valt uit de boot. Op die manier wil de Vlaamse regering landbouwers stimuleren om zo’n brede weersverzekering af te sluiten.

"Met deze regeling kan niet alle schade die de landbouwers geleden hebben, vergoed worden," erkent Vlaams minister van landbouw, Hilde Crevits, "maar dit helpt veel landbouwers toch vooruit".

Minimaal 12 miljoen euro

De  vergoeding voor de totale schade is nog moeilijk in te schatten omdat de aanvragen bij het Vlaamse rampenfonds nog moeten gebeuren.

Toch schat de Vlaamse regering op basis van de gegevens over de verzekerde boeren dat de tegemoetkomingen in totaal minimaal 12 miljoen euro zullen bedragen.

De voorwaarden voor tegemoetkoming vindt u op:

https://www.vlaanderen.be/schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-aanvragen/overgangsperiode-schade-aan-teelten-en-niet-binnengehaalde-oogsten#aplpcg-0.

Info: Sofie Scherpereel 0475/26.58.69



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer