Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 jul 2021 14:13 

Agristo trakteert voor 35e verjaardag: win een frietfeestje


Agristo bestaat 35 jaar en wil iedereen in de ruime regio rond de vestigingen in Wielsbeke, Harelbeke en Nazareth laten meegenieten. “Wij geven een jaar lang elke maand een feestje weg met een frituur en frituursnacks voor 35 personen.” vertellen CEO’s Hannelore Raes en Filip Wallays. “Het komende jaar staat echter niet alleen in het teken van ons goudgeelkrokanten jubileum. We blijven ook verder groeien en zoeken daarvoor 100 nieuwe productiemedewerkers.”

Agristotrakteert.be

Wie kans wil maken op zo’n ‘frietfeestje’ kan zich registeren op www.agristotrakteert.be. “Motivatie en originaliteit zijn belangrijk om kans te maken om als maandwinnaar uitgeloot te worden. Hoe creatiever die motivatie, hoe meer kans je maakt om als maandwinnaar te worden uitgeloot. Wij zorgen dan voor een mobiele frituur op een locatie naar keuze in de ruime regio rond onze vestigingen. En met voldoende goudgeelkrokante frieten en bijpassende frituursnacks zullen jij en je 34 vrienden en vriendinnen absoluut geen honger lijden.” (lacht)

Iedereen mag het weten

Dat Agristo ‘preus lik fjirtig’ is op dat goudgeelkrokanten jubileum, kan het bedrijf absoluut niet verbergen. “Tegen de gevel van onze vestigingen prijkt een nieuwe banner die helemaal in het teken staat van 35 jaar liefde voor de aardappel. Onze wedstrijd wordt ook geafficheerd op reuze billboards in de regio rond onze vestigingen. En onze medewerkers worden zeker niet vergeten. We hopen dat de coronacijfers gunstig blijven evolueren, zodat we eind dit jaar ál onze medewerkers uit Nederland en België kunnen samenbrengen voor een groot jubileumfeest.”

35 jaar liefde voor de aardappel

Het verhaal van Agristo gaat terug tot 1983, wanneer Antoon Wallays en Luc Raes beslissen om samen met Antoons vader Etienne Agrigel op te richten. De jeugdvrienden waren allebei opgegroeid op een landbouwbedrijf. Antoon ging in de vakantieperiodes groenten oogsten met landbouwmachines. Luc kocht in zijn eerste job bij Begro groenten aan bij landbouwers. Om voor eigen rekening te kunnen werken, kopen ze twee failliete bedrijven in Duitsland. Alle machines verhuizen naar Harelbeke, waar de moedervestiging wordt gesticht. Juni 1986 is de officiële start van de fabriek voor de verwerking van groenten. In september 1987 schakelt Agrigel over naar de verwerking van aardappelen tot friet. De eerste markten zijn Frankrijk en Duitsland, met retailer Intermarché als eerste grote klant.

De naam Agrigel blijkt in Frankrijk echter een gedeponeerd merk van Unilever. Daarom wordt het bedrijf in 1990 omgedoopt tot Agristo. Na de milleniumwende wordt de grens overgestoken naar Nederland, met de overname van een productie-eenheid van Lamb Weston in Tilburg in 2001. Acht jaar later wordt daar een nieuwe productielijn voor grote volumes in dienst genomen en in 2012 komt er een nieuw automatisch hoogbouwvrieshuis.

Snelle expansie in België

In 2011 neemt Agristo Willequet in Nazareth over. In 2015 start ook daar de bouw van een nieuw automatisch hoogbouwvrieshuis, goed voor de opslag van 17,5 miljoen kilo frieten. Een jaar eerder mocht Agristo ook de Leeuw van de Export mee naar huis nemen. De Wést-Vlaamse groeispurt begint in het voorjaar van 2016, wanneer de oude terreinen van Unilin in Wielsbeke worden aangekocht. Eind 2017 start de productie er op één lijn, waarna snel een tweede lijn wordt bijgebouwd. Op de Wielsbeekse site wordt vanaf deze zomer ook het hypermoderne hoofdkwartier in gebruik genomen door de kantoormedewerkers van de site en de medewerkers van de Agristo-groep. Ondertussen wordt ook volop verder geïnvesteerd in Harelbeke,Nazareth en Tilburg.

Tweede generatie aan het roer

Stichters Antoon Wallays en Luc Raes geven in 2011 de operationele leiding in handen van hun kinderen Kristof, Carmen en Filip Wallays en Dieter en Hannelore Raes, met Dirk Decoster als externe CEO. In 2018 nemen Filip en Hannelore de CEO-fakkel over, en breidt de directie uit met 5 medewerkers die binnen Agristo hun sporen al verdiend hadden. In juni 2019 wordt het bedrijf in diepe rouw gedompeld, wanneer Luc Raes om het leven komt in een tragisch ongeval.

Verder duurzaam groeien

Na 35 jaar rust Agristo niet op zijn lauweren, integendeel. “We hebben de ambitie om verder duurzaam te groeien. We bouwen in Wielsbeke een derde productielijn met verpakkingsafdeling, die begin volgend jaar wordt opgestart. Voor die lijn, en voor onze andere sites in West- en Oost-Vlaanderen, zoeken we in totaal een honderdtal nieuwe medewerkers. Op donderdag 30 september en zaterdag 2 oktober organiseren we daarom opnieuw jobdagen, en dit telkens zowel in Wielsbeke als Nazareth,” besluiten Hannelore Raes en Filip Wallays.



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer